Koliko je važno osvijestiti budućim naraštajima ulogu pčela, ali i drugih oprašivača u svakodnevnom životu, govori činjenica da učenici osmog razreda osnovne škole znaju samo kako pčele proizvode med. Poznato im je i da med ima ljekovita svojstva. Zato je iznimno važno upoznati djecu s ovom zajednicom kukaca jer pčelari govore o kritičnoj točki njihova izumiranja u divljini kao i trovanja  i izumiranja pesticidima pčela medarica. Iako su učenici prije dvije godine pogledali vrijednu izložbu u Muzeju Nova Gradiška o pčelama, dosta su i zaboravili jer su u vrijeme pandemije izgubili onaj doticaj s prirodom koji inače imaju i u školi, ali i kod kuće. Odluka je bila jasna – potrebno je ponovo istražiti i naučiti ponešto o ovim vrijednim kukcima.

Učenici 8. b razreda OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška posvetili su Dan planeta Zemlje upravo pčelama. Zadatak je bio vrlo jednostavan: proučiti, naučiti i primijeniti praktično naučeno. Na stranici https://www.agroklub.com/baza-stocarstva/pcelarstvo/  pronašli smo sadržaje koji uključuju našu temu: općenito o pčelarstvu, pčelinje zajednice, razmnožavanje, komunikacija unutar zajednice i došli do vrijednih saznanja. Zatim smo proučili koje biljke najviše privlače pčele u našem kraju i odabrali tri: neven, kadifa i lijepi dečko. Osvijestili smo koliko je važno imati navedene biljke u vrtovima i cvjetnim gredicama. Praktični dio odradila je Ema Katičić, posijala je navedeno cvijeće. Noah Rossi pripremio je šećerni koktel za pčele i postavio u vrt. Dok naše biljčice ne stasaju dovoljno za sadnju, važno je naglasiti da su pčelama dovoljni brojni cvjetovi maslačaka pa molimo da se ljudi suzdrže od košnje trave kako bi pčelice mogle na pašu.

tekst: Marinela Banovčić, učiteljica hrvatskog jezika

fotografije: Ema Katičić i Noah Rossi 8. b

Povodom Dana planeta Zemlje učenici 1.c razreda bili su vrijedni te su izradili svoje male globuse na satu likovne kulture tehnikom kaširanja. Naučili su na koje sve načine možemo doprinijeti kao pojedinci očuvanju našeg planeta. Svoje poruke zabilježili su crtežima koje smo izložili na panou u razredu. Osim toga, vrijedno su sakupljali plastične boce te role od ubrusa i kartonske kutije kako bi od staroga napravili novo i time pokazali da se igre ne moraju uvijek kupovati nove, a k tome i čuvamo naš okoliš. Za igre u razredu izradili su čunjeve od plastičnih boca te postolje i obruče za igru gađanja od kutija, rola i kartonskih tanjurića.

Oni željni više znanja riješili su online kviz na stranici https://www.dukaticicuvajuprirodu.hr/ i time zaradili diplome te postali mali Dukatići – čuvari prirode, a neki su kod svojih kuća uz pomoć roditelja posadili i nove biljke.

Učiteljica: Marinela Andrašić

Učenici 2.a razreda su Dan planeta Zemlje obilježili sadnjom cvijeća. Svaki učenik je posadio jedan cvijet ( rasadili školske namnožene ljubičice) u plastične (korištene) posudice. Zemlji na dar od dječjih ruku!

Komentari
Prethodni članakOštri Vrh: Nakon energetske obnove, završeno i unutarnje uređenje Društvenog doma
Sljedeći članakKino Nova Gradiška prikazuje triler ”NAJDUŽA NOĆ”