Danas je u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja održan Dan otvorene nastave. Petak je,17.3.2017., i posljednji dan njihovog eko-tjedna. Sve je počelo u ponedjeljak Županijskim natjecanjem iz biologije i nastavilo se eko-kvizom, likovnim i literarnim radionicama u redovnoj nastavi. Prva je to eko-škola u Slavoniji, a ove godine su i u projektu “Mi jedemo odgovorno” tako da su današnji dan posvetili odgovornoj prehrani pod motom – JEDI LOKALNO, SEZONSKO I ORGANSKO.

Učenici su u dva termina radili u različitim radionicama. U radionici hrvatskoga jezika prelistavali su stare kuharice, na geografiji razgovarali o tradicionalnoj slavonskoj prehrani. U povijesti učenici su govorili o hrani kroz povijest, matematičari računali različite karakteristike voćaka. Težinu, duljinu. Na informatici stvarali logo zdrave prehrane, na biologiji izrađivali plakate o zdravoj prehrani.Na kemiji učili koliko masnoće unesu nezdravom prehranom dnevno u organizam. Na tehničkoj kulturi izrađivali praktične kutije za odlaganje voća. Koristili su karton i dekupaž tehniku za ukrašavanje.

U nižim razredima učenici su jedli voće, miksali ga, crtaju, učili o vitaminima i mineralima u voću. U četvrtim razredima radili su kokosove kuglice, suši od banane, voćne ražnjiće, voćne kašice s jogurtom. U pećnici školske kuhinje Marija Svilić iz 4.a razreda ispekla je štrudlu od jabuka koju je potpuno sama smotala. Školski kuhar, računovotkinja i tajnica bili su i u prosudbi najboljih voćnih jela. Odlučili su da su svi najbolji. Ravnateljica škole Blagica Pečnjak je nekoliko puta doručkovala zdrav doručak. Sve je puno crteža voća i povrća, deseteraca o voću i povrću, narodnih izreka, pitalica i pjesama vezanih uz voće i povrće. Na vjeronauku su učenici probali domaći žganci s mlijekom i jogurtom. Tu je bila i ajnpren juha. U sportskom dijelu aktivnosti govorilo se koliko je zdrava prehrana dobra za sportski život, četvrtaši su morali prehodati učionicu pazeći da ne ispadne jabuka koju su  dvoje učenika pridržavali svojim čelom.

Svi učenici  škole, u matičnoj i područnim školama Dolina, Vrbje,Sičice, danas su bili uključeni u akciju. Ovakva nastava danima je pripremana. Učenici su imali mogućnost upisa u dvije radionice.  Nema zvona, odmor je trajao 30 minuta, a na hodnicima je stalno bilo ugodnog komešanja.

Sva  stečena znanja primjenjiva su u svakodnevnom životu i šalju poruku da jedemo ono što u našem području raste u određenoj sezoni. Osim toga naglasak je na organskoj hrani, a, na svu sreću, nje u našoj Slavoniji ima dovoljno.

Izvor: Osnovna škola Ljudevita Gaja Nova Gradiška

 

Komentari