Nakon organiziranog Petog dječjeg ljeta u Orubici i nakon boravka u Splitu, gdje su ih ugostili salezijanci suradnici, mladi Orubičani željeli su „pokrenuti“ i svoje druge mještane, starije i mlađe. Dok su ljetovali kod salezijanaca suradnika u Splitu, svidjelo im se zajedničko moljenje krunice prije spavanja, pa su htjeli „večernju krunicu“ prenijeti i u Orubicu. Mladi su tako zajedno sa svojim voditeljem Antonijem Rizvićem dogovorili prvu večernju krunicu na blagdan svete Klare u 21.30 sati. Prve večeri okupilo se tridesetak mladih i krenuli su moljeljem krunice svake večeri kroz orubičke ulice. Na molitvu se okupljalo sve više mladih molitelja, ali su im se pridružili i stariji, pa su krunicu kroz selo molila i djeca predškolskog uzrasta i starice sa sedamdeset i više godina. Tako se u molitvi okupljalo od 60 do 80 vjernika svake večeri.

Župa Orubica bila je nedavno domaćin i mladim animatorima iz Splita, pa im je svojim gostoprimstvom zahvalila za sudjelovanje na organiziranom ljetovanju tijekom dvije godine za redom. Rebeka i Nikola Banovac, Berislav Šapina, Duje Imamović i Karla Grgić iz Splita mogli su doživjeti Slavoniju i ljepotu ravnice, nakon čega su se zadovoljni vratili u svoj grad svetog Duje.
Antonio Rizvić iz Orubice ističe kako je domaća mladež radosna što su animirali svoje mještane i što su uz gitaru i pjesmu baš mladi ovog ljeta predmolili sva otajstva krunice kroz selo.
Rebeka Banovac iz Splita kaže kako su Splićani i Orubičani nakon dvije godine poznanstva sada povezani čvrstim prijateljstvom. Dalmatincima je bilo lijepo u Posavini i bilo se teško otisnuti prema jugu, no, Rebeka ističe kako će Orubičani na godinu ponovno doći k njima u župu Marije Pomoćnice na Kmanu.

Autor: Višnja Mikić

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakPrvo kolo MŽNL Slavonije i Baranje
Sljedeći članakMladić vozio automobil pijan, poginule dvije 15-godišnjakinje kod Pleternice