Ivana i Perica Mijatović iz Caga kod Okučana i njihovih petero djece sa puno ljubavi bave se poljoprivredom. Otkako su uplovili u bračnu luku puno novca, ljubavi, rada i volje uložili su u kupnju, krčenje i uređenje zapuštenog zemljišta oko obiteljske kuće i sada se na njemu uspješno bave ratarstvom, proizvode i povrće, a drže i stoku.

Njihova priča može kao primjer poslužiti i drugim mladim obiteljima kako se posvetiti proizvodnji hrane, barem za potrebe svojih obitelji, a kasnije i za tržište.

-” Uzgajamo krave, svinje, ovce, kokoši, patke nam nisu opstale zbog lisica. Proizvodimo sir, jaja, mlijeko, suhomesnate proizvode, sijemo vrt i žitarice. Imamo svoje brašno, pravimo domaće rezance, mlince, tijesto za lazanje, kolače. Sami proizvodimo hranu za životinje, uz vrlo malo koncentrata jer nam je bitna kvaliteta a ne količina, ipak je ta hrana za potrebe obitelji. Žitarice su ove godine zbog obilnih kiša dosta podbacile. Vrt je uspješan, ovisno o kulturama ali zadovoljni smo. Imamo 12 hektara zemlje, još nije sve u funkciji ali je raskrčeno, jako puno truda i vremena pa i uništene mehanizacije dok smo dobili obradivu zemlju,” – kaže Ivana Matić Mijatović.

Najstarija je studentica Gabrijela, maturant Luka, Mateo je na početku srednje škole, Ivo je 6 razred, i najmlađi mezimac Anto. Sada im je najvažnija škola, ali kada je god potreba i kada mogu i oni pomažu u poljoprivredi. Osobito od velike su pomoći stariji sinovi, koji već rade s traktorom, kaže Ivana koja s puno ljubavi priča o poljoprivredi. Ništa joj nije teško.

-” Kako su djeca rasla mi smo više nabavljali mehanizacije, kupovali zemlju, velika je to obaveza, suprug radi na terenu pa kad je kod kuće odradi koliko stigne. Životinje su zahtjevne, one su svakodnevna obaveza, dok polje može pričekati. Ove godine smo uspjeli otići na odmor za produženi vikend, sve se stigne kad se dobro isplanira,” – dodaje Ivana.

-” Zdravlje nas služi, dok je tako, dok imamo snage i volje, lako ćemo. Važno mi je da djeca izaberu svoj put, da se obrazuju. Ako se odluče nastaviti baviti poljoprivredom i radom na zemlji, mi smo tu kao podrška. Imaju dobre radne navike, išli su i u sezonske poslove poput branja šljiva. Imaju jak imunitet, nisu boležljivi, jedu prirodno, domaće, što mi je važno. Naravno da kupujemo i slatkiše i grickalice, no radije pojedu mamine kolače,” – kaže Ivana koja u slobodno vrijeme voli peći kolače i torte kako za obitelj, prijatelje a ponekad i za narudžbe.

 

 

-” Pravila nema, kako djeca rastu preuzimaju dio odgovornosti. Samostalni su od najranije dobi. Sin Mateo od malih nogu pokazuje ljubav prema selu, voli biti u polju, oko strojeva, jako je spretan, upija i sluša starije sve ga zanima, istražuje na Internetu, usudila bih se reći da je premašio oca,” – ističe ponosna majka. Vrijeme je zimnice, djeca pomažu u pripremi, a kako ističu vole sve jesti, od ajvara do kiselih krastavaca. Vole i kupovno ali to je ograničeno.

Velika obitelj poput ove iz Caga, godišnje proslavi blagdane, rođendane, krizme, pričesti. Kako nam kaže Ivana kroz razgovor, za velike događaje napravi 20-ak kilograma kolača, tri torte, ostatak se podijeli. Osnove je učila od majke, proširivala znanje, tražila recepte i usavršavala kolače te iz godine u godinu mijenja. Osim kuhanja, zimi dok ima više vremena voli heklati, plesti, slikati, izrađivati ručne radove, pročitati dobru knjigu, no ističe sve je manje vremena za hobije.

Ivana nam je kroz razgovor spomenula problem divljih svinja, koji se ne rješava. Uporno haraju, posebice su im omiljenim poljima kukuruza. “Na tih 1,5 hektar uništeno je 80 posto kukuruza. Znači, 12 tona štete”, kaže Ivana i napominje kako su se obratili lovcima s molbom da rješavaju problem ove halapljive divljači, no ističe, svi samo sliježu ramenima. “Žalosno je da nitko ne reagira, ne učini nešto po pitanju divljih svinja”, dodaje naša sugovornica naglašavajući da ovo nije priča da su oni sad nešto jadni, da traže pomoć i ne znam što. “To nije par životinja, to su krda koja se usred dana spuštaju i uništavaju sve pred sobom. Veliki su problem, stvaraju ogromne štete nama poljoprivrednicima, a jednostavno nikog to ne zanima”, zaključuje Mijatović. Fotografije su iz privatne arhive slikane dronom kako bi se vidjela nastala šteta oko obiteljske kuće.

 

 

Komentari
Prethodni članakMladen Trupinić viceprvak Hrvatske u sprint triatlonu
Sljedeći članakOkučanima dodjeljena bespovratna sredstava za Izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda