Uskoro nam dolazi blagdan Svetog Vinka, pa smo lijepo povezali dvije priče, onu o Svetcu i Obiteljskom poljoprivrenom gospodarstvu Kraljić iz Rešetara, koji se bavi proizvodnjom vina.

Proteklog četvrtka bili smo dio “Male vinske akademije” koju je organizirao OPG Kraljić i Job Club Brodsko-posavske županije. Predavač je bio vlasnik OPG-a, mladi vinogradar, ing. agronomije, Ozren Kraljić. Predavanje se održalo u kušaonici vina koja za sada može primiti oko 25 osoba, ali planiraju i nju proširiti.

Ozren nam kaže kako je završio stručni studij na poljoprivrednom odjelu Veleučilišta u Požegi i stekao zvanje inženjera poljoprivrede, nije bilo posla i razmišljao je  što i kako dalje. Budući da jeobitelj imala nešto zemlje i odlučio se baviti vinogradarstvom i vinarstvom. Možemo potvrditi kako nije pogriješio. Naime, imali smo priliku na “maloj akademiji” kušati vrhunska vina. Naime, pinot sivi iz 2014. godine kategoriziran kao vrhunsko vino. Ozren je sudionicama vrlo lijepo prezentirao vina, objašnjavao karakteristike, te kako ga pravilno kušati i piti. Naravno, vino ide uvijek prvo na nos, pa tako ga prvo treba pomirisati, a zatim popiti.

Otac Marijan proizvodio je dobro vino, a to je Ozrenu bio jak poticaj da iskoristi njegovo iskustvo i svoje stručno obrazovanje i da krene u podizanje suvremenijih nasada. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovali su 2006. godine, a godinu dana kasnije posadili prvi hektar vinograda uz pomoć državnih poticaja u sklopu Operativnog programa podizanja novih vinograda i vlastita sredstva. Nakon toga su posadili  još 1,5 hektar, tako da ukupno imaju 2,5 hektara suvremenih nasada. Imaju bijele sorte pinot sivi i graševinu, a od crnih sorti cabernet sauvignon. Planira proširiti površine pod vinogradom pa je posljednjih godina kupovao zapuštenu zemlju i šikare oko vinograda. Kraljići puno ulažu i u opremu, pa su tako dio starog gospodarskog objekta u dvorištu prenamijenili u vinski podrum koji planiraju proširiti, jer imaju bačavi za oko 20 tisuća litara.

Do sada su vina prodavali uglavnom na lokalnoj razini, te nismo puno izlazili na tržišta izvan Brodsko-posavske županije. Ako žele nešto više, morat će više poraditi na marketingu.  Njihov pinot sivi iz 2014. godine je kategoriziran kao vrhunsko vino. Ove godine će ga uglavnom puniti u boce zapremine od 0,75 litre, a planiraju se ozbiljnije okretati zagrebačkom i tržištu na Jadranu. Za takav nastup potrebno je marketinški se pripremati – od redizajna etiketa do organiziranja promotivnih akcija i stvaranja prepoznatljivog branda.

OPG Kraljić je zaista obiteljski posao, u kojem svi sudjeluju, čak i najmlađa članica, Ozrenova kćer, dvogodišnja Mija. Supruga Maja pomaže u poslovima zakidanja zaperaka, rezidbi, ali radi i u podrumu na pripremanju i punjenju vina u boce, majka Zdravka vodi knjigovodstvo, jer je OPG u sustavu PDV-a, a otac vodi poslove u vinogradu. Ozren pak najviše voli biti u podrumu, “raditi pokuse” na vinima i tražiti najbolji okus.

Možemo im samo čestitati i poručiti da i dalje rade vrhunska i kvalitetna vina.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakPrometna nesreća na auto-cesti Bregana-Lipovac kod Okučana
Sljedeći članakZdravko Ronko predložio požešku bolnicu za kolektivnu nagradu grada Požege