Iako trenutačno proizvode svega po malo baveći se voćarstvom, vinogradarstvom, povrćarstvom, svinjogojstvom, pčelarstvom i proizvodnjom jaja, OPG Tomislava Jedlička iz Cernika planira se ozbiljnije posvetiti voćarskoj proizvodnji, zahvaljujući bespovratnom novcu Europske unije koji su ostvarili kroz mjeru 6.3.1 Programa ruralnog razvoja, piše agroklub.

– Sa suprugom Ivankom i četvero djece: sinom Matejom te kćerima Klarom, Barbarom i Martinom, ali i uz pomoć mame Slavica, za sada živimo od tog našeg svaštarenja. Nije lako, svakodnevno je puno posla na raznim stranama, svaka ta proizvodnja zahtijeva vrijeme i brigu, mora se puno raditi, ali eto, preživljavamo”, priča Tomislav.

Ne kuka, dobro je raspoložen, već samo govori ono što je realno. A budući da se od malih nogu zaljubio u poljoprivredu i život na selu, lakše podnosi te napore i neizvjesnosti.

Poput većine Cerničana, obitelj Jedličko ima manje nasade vinograda i voćnjaka. “Imamo dva vinograda s ukupno 900 trsova. I to mi je ljubav iz djetinjstva. U jednom je nasad tristotinjak trsova crne sorte frankovke, a u drugom oko 600 trsova graševine. U voćnjaku imamo oko 120 stabala šljiva, to je jedna stara sorta mi ju zovemo ćopkalica ili tikvica, vrlo je ukusna i aromatična, odlična za rakiju. Jedina mana joj je što je sitna, pa ju je teže kupiti. U voćnjaku imamo i druge vrste voća, među kojim je većina starih sorti: jabuke, kruške, trešnje, breskve, kupine, ribiz, uglavnom za svoje potrebe”, govori Tomislav.

Glavnina voćnjaka i vinograda su im na prekrasnoj lokaciji Ladinac gdje drže većinu od šezdesetak pčelinjih zajednica.

Na površini oko dva hektara obitelj Jedličko uzgaja kukuruz i ječam, uglavnom za potrebe svoje stočarske proizvodnje. Drže četiri krmače pasmine landras i sedamdesetak kokoši nesilica. Tomislav kaže da je ovakvo svaštarenje sve teže, pa se njegovo gospodarstvo planira preorijentirati na voćarstvo koje bi sljedećih godina trebalo biti glavna proizvodnja.

“Na svu sreću prošli smo na natječu za mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja i tih 15 tisuća eura bespovratnog novca Europske unije našem malom obiteljskom gospodarstvu, koje smo osnovali 2009. godine, velika je odskočna daska. Prema programu tim novcem financirat ćemo sadnju dva hektara lijeske i jedan hektar šljiva – nabavu sadnica, ograde i traktorski malčer, a financirat ćemo i dio troškova uređenja zemljišta koje smo kupili za jesensku sadnju. Nije to prevelik novac, ali ako se pametno uloži velika je pomoć.” – kaže Tomislav

Izvor/Foto:Agroklub (Vjekoslav Hudolin)

Komentari
Prethodni članakNa autocesti kod Nove Kapele nastradali radnici iz Bijeljine: Jedna osoba smrtno stradala, dvoje ozlijeđenih smješteno u novogradiškoj bolnici
Sljedeći članakČarobni gutljaj svako jutro: Mini koktel za čistu jetru i lice bez bora i podočnjaka