Protekloga vikenda u istarskom Sv. Petru u Šumi održao se Međunarodni sajam “S klobasicom u Europu”. 

S novogradiškog područja predstavili su se OPG Tworek iz Nove Gradiške i OPG Arić iz Gornjih Crnogovaca.

Sajam je privukao veliki broj izlagača ali i ljubitelja suhomesnatih delicija koji su mogli kušati jedinstvene specijalitete proizvedene u Slavoniji, Vojvodini, Mađarskoj, Sloveniji i Italiji, iz kojih su se dijelova došli proizvođači pokazati i ponuditi ono što imaju u gastro ponudi. Uz dominirajuće mesne delicije na sajmu se mogao vidjeti i veći broj proizvođača meda, vina, rakija, sira, slatkih delicija i dr.

Kao partner ove je godine bila Požeško-slavonska županija koju je uz proizvođače suhomesnatih delicija, meda, vina i rakija predvodio i na sajmu dominirao požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, sa svojom ekipom, svojim zamjenicima Ferdinandom Trohom, Željkom Jakopovićem te djelatnicima županije Sunčicom Bajić, Elvira Mirković i Ljuban Čolić. Budnim je okom pratila događanja i pročelnica Ureda župana Sandra Sekulić i direktorica Turističke zajednice Požeško-slavonske županije Maja Jakobović. Svojevrsnu potporu toj manifestaciji odazivom i dolaskom dali su i općinski načelnici Jakšića, Kaptola, Velike, Brestovca i Čaglina, Ivica Kovačević, Mile Pavičić, Vlado Boban, Zdravko Mandić i Dalibor Bardač.

Osim izložbenog, promotivnog i gurmanskog karaktera, sajam “S klobasicom u Evropu” ima i natjecateljski dio, a to je izbor najboljih kobasica u čak četiri kategorije. Za ovogodišnje ocjenjivanje bio je prijavljen čak 81 uzorak kobasica, gotovo dvostruko više nego lani. Osim kvantitete, znatno se poboljšala i kvaliteta kobasica, rekla je Blanka Sinčić Pulić, predsjednica udruge Gustus, koja je ocjenjivala kobasice. Stoga je dodijeljeno više brončanih srebrnih i zlatnih priznanja, a najbolje kobasice okićene su titulom šampiona.Tako je šampionom istarske kobasice proglašena ona proizvedena u OPG-u Daria Šimonovića iz Vižinade. Šampinsku kulenovu seku proizveo je OPG Zvonka Arića iz Starog Petrovog Sela, šampionsku slavonsku kobasicu Mesnica As iz Županje, a šampionskom posebnom kobasicom proglašena je kobasica Premesa iz Kringe.

Foto: Mario Tworek

no images were found

Komentari
Prethodni članakPočelo podnošenje zahtjeva za izravnu potporu 2016.
Sljedeći članakNajmlađi karatisti postigli sjajne rezultate / Foto