Obilježavanje Dana općine obično je prigoda za dodjelu prigodnih priznanja i nagrada svim zaslužnim pojedincima i ustanovama koji su svojim radom i zalaganjem pridonijeli gospodarskom, socijalnom i inom razvoju općine.

U općini Staro Petrovo Selo ove godine su se odlučili napraviti drukčiji korak.

Iseljavanje ljudi i odlazak mladih van granica problemi su koji su pogodili cijelu Hrvatsku, pogotovo Slavoniju i njene općine. Prazne kuće po selima Brodsko -posavske županije postaju sve češći prizor.

Svjesni tih problema su u Općini Staro Petrovo Selo koja čini sve što je u njihovim mogućnostima kako bi zadržala mlade u svojoj općini, ali i privukla obitelji i iz drugih sredina.

Načelnik općine Nikola Denis i njegovi suradnici „zasukali” su rukave i bacili se na posao.

U siječnju ove godine Općina je raspisala javni poziv za dostavu prijava za korištenje sredstava iz Proračuna za 2020. godinu za poticanje rješavanja stambenog pitanja na području Općine Staro Petrovo Selo.

Cilj ovog Javnog poziva bio je poticanje povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva na području Staro Petrovo Selo, a sve u svrhu demografske revitalizacije.

Korisniku se po ovom Javnom pozivu dodijelio iznos financijske pomoći u iznosu od 50.000,00 kuna. Ugovore su na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Staro Petrovo Selo primili Ivana Žalac, Marta Brlić, Karlo Gašparović, Antun Šoštarić, Marko Vrbanić, Danijel Gubić i Edita Baksa.

Među onima koji su dobili financijsku pomoć je i Karlo Gašparović iz Tisovca:

– Supruga i ja smo kupili kuću u desetom mjesecu prošle godine u Tisovcu. Znate i sami kako je, posla i ulaganja oko kuće uvijek ima, stoga će nam ova financijska potpora itekako dobro doći. Želim se zahvaliti načelniku Nikoli Denisu, općinskim vijećnicima na ovoj itekako vrijednoj potpori, kupili smo staru kuću, nešto smo renovirali od svojih novaca, ali ulaganja još ima i novce ćemo uložiti pametno. Supruga je trenutno na porodiljnom dopustu, ja radim, ali želim istaknuti da su ovakve mjere itekako dobrodošle. Stalno se govori o iseljavanju mladih, posebice iz Slavonije. Uz osiguran posao, jedan od razloga koji nas može zadržati u Slavoniji su upravo ovakve mjere – kaže Gašparović.

Komentari