Povlačenje novca iz fondova EU od strane hrvatskih lokalnih jedinica, pokazuje analiza, znatno se poboljšalo tijekom 2015. i 2016. godine. Ukupan iznos koji su županije, gradovi i općine u te dvije godine povukli iz blagajne EU iznosio je nešto manje od milijardu kuna. Od toga, gotovo polovica novca otišla je u županije, oko trećinu novca povukli su gradovi, a nešto manje od petine apsorbirale su općine. Ovdje, međutim, valja reći da ta statistika nije potpuna, budući da nedostaju podaci o povlačenju novca iz fondova EU od strane lokalnih ustanova i komunalnih poduzeća: kada bi se i ti podaci pribrojili, iznos povučenog novca nesumnjivo bi bio znatno veći.

Kada je riječ o općinama, najviše je novca u 2015. i 2016. povukao Lekenik u Sisačko-moslavačkoj županiji, 21 milijun kuna, zatim, Veliki Grđevac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, 14 milijuna kuna, i REŠETARI u Brodsko-posavskoj županiji, osam milijuna kuna.

Primjeri uspješnih lokalnih jedinica ukazuju da, premda zahtjevno, privlačenje tih sredstava ne bi smjelo predstavljati nemoguću misiju za hrvatske lokalne jedinice”, upozoravaju u Newsletteru IJF-a Katarina Ott, Mihaela Bronić i Branko Stanić.

Analiza: Institut za javne financije / Izvor: novac.hr, Autor: Adriano Milovan

Izvor: Općina Rešetari 
Foto: Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakVremenska prognoza: Pred nama su sunčaniji i topliji dani
Sljedeći članakOdličan uspjeh Gimnazije Nova Gradiška na državnim natjecanjima