Davor bi zbog  političke nestabilnosti ubuduće mogli preskakati prilikom dodjela bespovratnih sredstava

Autor: Petar Bukovac

Neočekivana politička drama neizglasavanja prijedloga općinskog proračuna  koja se dogodila na samom koncu prošle godine u Općinskom vijeću Davora dovela je da će se i u toj maloj općini 10. ožujka održati izvanredni izbori za općinsko vijeće. No, za Davorce to nisu tek obični izbori nego odluka da li će se u njihovo mjesto uložiti 28 milijuna kuna temeljem već odobrenih ugovora za izgradnju dječjeg vrtića, novog društvenog doma i multimedijalnog centra,  te poslovno-gospodarske zone. No, osim što mogu ostati bez tih novaca Davor bi mogao imati i puno gore posljedice, a to je da se nađe na „crnoj listi“ državnih i EU fondova, odnosno, da ih zbog rečene političke nestabilnosti ubuduće preskaču prilikom dodjela bespovratnih sredstava. Samo neizglasavanje proračuna koje može dovesti do navedenih štetnih posljedica za općinu u najmanju ruku je bilo čudno. Iako nisu imali niti jedan amandman ili primjedbu  na predloženi proračun nekoliko vijećnika predvođenih predsjednicom vijeća Lidijom Brlić nisu ga izglasali, a onda u nekoliko navrata opstruirali sjednice nedolaskom na njih što rezultira izvanrednim izborima. U pokušaju da nađemo odgovor što je navedene vijećnike i njihovu predsjednicu motiviralo na takav drastičan potez da rušenjem proračuna ugroze izgradnju i razvoj Davora došli smo do osoba koji su daleko od očiju javnosti ustvari idejni tvorci scenarija koji se tamo odvija.

 Dvojac iz sjene za kormilom

Iz dobro upućenih izvora doznajemo da se Davorski birači  pokušavaju iskoristiti za interese dva pojedinca bez obzira na ogromne posljedice za razvoj općine. Radi se o Marijanu Furiću i Mateju Severoviću, prvi je direktor Odlagališta otpada u Novoj Gradiški, a drugi direktor u Vodovodu Zapadne Slavonije  također iz Nove Gradiške. Obojica su prije ovih dužnosti radili u komunalnim tvrtkama općine Davor, Komunalcu i Vodovodu. Furić je tvrtku Komunalac ostavio  s višemilijunskim nenaplaćenim potraživanjima koja će takva i ostati jer prilikom ugovaranja poslova nije osigurao instrument osiguranja naplate. Kod njega je stvar još bizarnija jer je godinama upravljao i odlagalištem otpada u Davoru i ugovarao deponiranje iz drugih hrvatskih gradova i općina, a danas piše predstavke i baca drvlje i kamenje na druge za posao za koji je upravo on bio odgovoran. Dakako, to čini i širenjem glasina o štetnim posljedicama koje davorsko odlagalište ima na zdravlje stanovnika i okoliš, te proglašavajući odlagalište ne perspektivnim, a potom pokušava uzeti poslove Davorskom Komunalcu za interese novogradiške tvrtke u kojoj je direktor.  Matej Severović je slična priča. Naime, iako Davorac i na važnoj dužnosti u Vodovodu Zapadna Slavonija za svoju općinu ne čini ništa. U Općini Davor pročistač se gradi već 6. godinu,  kanalizacija  sa pročistačem otpadnih voda naselja Orubica još nije izgrađena, a neuspješno je kandidirana za mjeru 7,2 EU fondova.

Rušenjem načelnika spašavaju sebe

 I gdje nastaje problem, odnosno, motiv za rušenje Općinskog vijeća? Naši izvori nam tvrde u načelniku općine, Đuri Anđelkoviću. Sumještani ga opisuju kao osobu koja nema dlake na jeziku, pa je tako za navedena djela i propuste najavljivao ispitivanje odgovornosti navedenih direktora. Stoga su ovi, očito, odlučili iskoristiti familijarne i prijateljske veze u bivšem općinskom vijeću te isto srušiti. Na ovim izborima izlazi i nezavisna lista koju nosi Lidija Brlić, a na njoj su Furićevi rođaci i zaposlenici Severovićevog Vodovoda. Cilj je imati većinu u vijeću te ponovo srušiti proračun, a što bi dovelo do opet novih izbora,  tada  za općinsko vijeće i za načelnika općine, odnosno pokušaja da trajno eliminiraju Đuru Anđelkovića. Sve to bi potrajalo najmanje godinu dana i Davor i Davorce možda bespovratno ostavilo bez ugovorenih i svih budućih investicija, bez vrtića, zone, doma…

Komentari