Osim obilja ravnice, u slavonsko-baranjsku gastronomiju utkana je baština slavenske, mađarske, germanske i otomanske kuhinje.

Slavonija i Baranja kriju mnoga bogatstva i ugodna iznenađenja. Ono što posljednjih godina posebno privlači goste, kojih ondje sve više ima, je autohtona i zdrava gastronomska ponuda. Otkrivamo zašto je baš jesen idealno godišnje doba za odlazak na gastro hedonistički vikend u Istočnu Hrvatsku.

O fajferici, fišu i paprici kojom su se plaćali životi 

Od pamtivijeka je slavonska ravnica bila dobra prema svome seljaku. Osim obilja ravnice, u slavonsko-baranjsku gastronomiju utkana je baština slavenske, mađarske, germanske i otomanske kuhinje. Tamošnji “kulinarski pantheon” čine divljač, riblje delicije, fiš i šaran na rašljama, paprikaš, čobanac, grah u ćupu i jela od tijesta.  

Posebne suhomesnate delicije čine prerađevine od crne slavonske svinje, poznate fajferice. Vrijednost i kvalitetu fajferica prepoznao je i popularni Vatreni Domagoj Vida, koji ih, kao pravi sin slavonske ravnice, uzgaja na svojoj farmi u Donjem Miholjcu. Prava umjetnost nastane kad ruke starih majstora zamiješaju meso ove autohtone hrvatske pasmine s baranjskom mljevenom paprikom i stvore slavonsko-baranjski kulen, okrunjen oznakom vrhunske kvalitete zaštićenog proizvoda Europske unije. Osim kulena, obvezna je degustacija i kulenove seke, kobasica, čvaraka i slanine.  

Oni skloniji „zelenim“ delicijama, doći će na svoje na tržnicama slavonskih gradova. Na onu najveću, osječku, svježe namirnice iz okolnih sela pristižu od proljeća do kasne jeseni. Kratko putovanje „od polja do stola“ jedan je od glavnih razloga njihove svježine i neodoljivih boja, mirisa i okusa slavonsko-baranjske kuhinje. Od povrća dominira paprika na sve načine, svježa, pečena, pirjana, sušena, mljevena. Vjerovali ili ne, kroz povijest su se paprikom plaćali i životi! Legenda kaže kako je u Lug sredinom 16. stoljeća stigao poznati reformator te počeo osnivati reformatorske općine. Turci, pod čijom je opsadom Lug tada bio, nisu blagonaklono gledali na razvoj događaja, pa su ga uhitili i zarobili. Stanovnici Luga nisu imali novca kojim bi platili njegovu slobodu, pa su Turcima ponudili 100 kilograma mljevene paprike, što su ovi objeručke prihvatili i zarobljenika oslobodili.  

Gastro abeceda istočne Hrvatske 

Tko god jednom posjeti i osjeti Slavoniju i Baranju, uvijek im se vraća. No, nije zgorega malo pripreme za to fantastično gastro putovanje, pa evo temeljne gastro abecede istočne Hrvatske. 

Čobanac – pikantni slavonski gulaš koji se priprema s nekoliko vrsta mesa, kuha se u kotliću 

Čvarci – prešani komadići svinjske masti, koji se dobivaju topljenjem slanine s kožom 

Kulen – suhomesnati proizvod, svinjsko crijevo punjeno smjesom od sitno nasjeckanog svinjskog mesa, mljevene crvene paprike, začina, suši se na dimu 

Kulenova seka – suhomesnati proizvod sličan kulenu, razlika je u tome što se smjesom puni tanje svinjsko crijevo 

Perkelt – jelo slično gulašu, no gušće, priprema se od različitih vrsta mesa, uglavnom teletine i junetine, a može se pripremiti i s ribom 

Fiš paprikaš – gusta juha od riječne ribe, najčešće šarana ili više pomiješanih vrsta ribe, začinjena mljevenom crvenom paprikom 

Salenjaci – tradicionalna slavonska slastica, prhki kolačići sa svinjskim salom i nadjevom od pekmeza 

Šaran na rašljama – način pečenja na okomito postavljenim granama, peče se na otvorenom, rašlje se kružno postavljaju oko žara 

Trganci – vrsta domaće tjestenine  

Vanjkuši – jastučići od tijesta punjeni sirom ili pekmezom 

Kako Slavonci objeduju provjerite u tekstu koji možete pronaći OVDJE.

Isto tako možete sudjelovati u nagradnoj igri koja je aktivna do sutra.

Izvor: Poslovni dnevnik 
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakStožer CZ BPŽ: Zabilježena su tri nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2
Sljedeći članakKino Nova Gradiška: Večeras i u četvrtak dokumentarni film “Stepinac – kardinal i njegova savjest”