U pravoslavnoj crkvi u Požegi održana je služba povodom krsne slave svetog Save, a ujedno je to bila prigoda i za imenovanje novog paroha koji će voditi parohiju u Novoj Gradiški, Ognjena Tenđerića.

Sveti Sava, narodnog imena Rastko Nemanjić, je bio prvi srpski arhiepiskop, najmlađi sin Stefana Nemanje, brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Kasnije je sa svojim ocem, koji se u međuvremenu zaredio i dobio ime Simeon, podigao manastir Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj Gori.

Svetu službu je vodio pravoslavni episkop Jovan Ćulibrk.

Na proslavi krsne slave nije nedostajalo ni tradicionalnih proizvoda, kao što su koljivo, slavski kolač i naši slavonski, nazovimo ih tako, svatovski kolači. Uz pjesmu i ples je obilježen blagdan sv. Save.

Na obredu su bili prisutni zamjenik župana Miroslav Grozdanić, saborski zastupnik Zdravko Ronko, tajnik vijeća Požeške srpske manjine, ujedno i kum crkve, Tihomir Aleksić, predstavnici Novogradiške manjine i parohije, Dušan Nogić i Rade Bosanac, te predstavnik monaštva iz manastira iz Ostroga i otac Mirko, paroh iz Bosanske Gradiške.

Požeški paroh, Aleksandar Bjelić nam je rekao da se čovjek duhovno priprema za ovaj događaj. Sv. Sava je utemeljitelj srpske crkve, djece, obitelji i crkve. Za nas je vrlo važna ova slava jer je i otlarski dio posvećen prvom epijerhijskom svećeniku.

O problemima i neprihvaćanje okoline i društva, rekao je kako je to najprije razlog posljedica rata, nije lako biti manjina ni u mjestima, ni u državi, jer svi smo ljudi bez obzira na vjeru.

„Današnji odnosi među ljudima su jako teški, pogotovo u obiteljima bilo katoličkoj ili pravoslavnoj. Obitelji se razbijaju da li zbog ekonomskog stanja, krize, da li zbog sociološke krize koju društvo trpi jer imamo nove trendove, shvaćanja i mjerila, pravila. Olako shvaćamo i prihvaćamo sve novo što ne ispitujemo, a još lakše se odričemo staroga što je iskustvom donešeno“, rekao nam je Aleksandar Bjelić.

Komentari
Prethodni članakOŠ “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške među 120 škola u svijetu u primjeni inovativne tehnologije
Sljedeći članakPogledajte novi spot Bernya za pjesmu “Žene ostavljene”