Jučer u Maloj gradskoj vijećnici u Novoj Gradiški upriličeno je potpisivanje ugovora i predstavljanje projekta ”Intenziviranje procesa deinstitucionalizacije”. 

Projekt je financiran iz Kohezijskog fonda putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te sredstvima Grada Nova Gradiška čija ukupna vrijednost iznosi 1.625.717,30 kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi određuju se na 1.571.267,30 kuna.

Korisnik projekta je Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, a razdoblje provedbe projekta je od 1.7.2018. do  1.3.2019. godine. Izvođači radova su Klindžić gradnja Rešetari i Obrtnička radionica T – montaža Giletinci. 

Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška slijedi smjer deinstitucionalizacije, restrukturiranja institucionalne skrbi i razvijanja alternativnih oblika zbrinjavanja. U Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška djeluje Tim za udomiteljstvo kroz aktivnosti jačanja razvoja udomiteljstva, osnaživanja postojećih i povećanja broja novih udomiteljskih obitelji, a sve u cilju ostvarenja prava djece i mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece i mladih s poremećajima u ponašanju na odrastanje, razvoj i iskustvo života u obiteljskom okruženju. 

Isti pruža usluge obiteljsko – pravnog savjetovanja, obiteljske medijacije, savjetovanje i pomoći djeci smještenoj u udomiteljskim obiteljima, te biološkim, udomiteljskim i posvojiteljskim obiteljima kroz individualno i grupno savjetovanje. Unatoč stručnom i predanom radu Tima za udomiteljstvo, postojeća infrastruktura Centra nije dostatna za pružanje usluga te ne dozvoljava u potpunosti potrebe korisnika i ne pruža adekvatne radne uvjete za pružanje usluga korisnicima. 

Cilj i svrhu ovoga projekta na konferenciji predstavio je ravnatelj Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška, Branko Medunić. 

-”Projekt obuhvaća infrastrukturno unaprjeđenje i opremanje prostora te nabavu vozila. Prostor kojim Centar raspolaže nije dostatan i ne ispunjava uvjete za pružanje usluga korisnicima – djeci i mladima (ciljanoj skupini), a nedostatak vozila onemogućuje obavljanje terenskih intervencija, izviđanja, praćenja udomiteljskih obitelji i sl.  Cilj i svrha projekta je stoga da se kroz infrastrukturno poboljšanje i opremanje, te nabavu vozila unaprijede usluge Centra, poboljšaju radni uvjeti i intenzivira proces deinstitucionalizacije”. 

Projekt je kao partner, pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Nove Gradiške, Ivana Trupina.

-”Sve što je dobro za naš grad, odobravamo. Prijavljujemo mnoštvo projekata za sve ciljne skupine, za svakoga po nešto kao nositelji, a i kao partneri. Kada govorimo o projektima, važno je napomenuti održivost projekta – to je ono što se piše na kraju projekta, ali i ono što ostavlja značaj u zajednici, a ovaj projekt je potpuno održiv. Nadam se da ćemo ovim projektom opravdati titulu ”Grad prijatelj djece”, jer radimo za mlade i za djecu”. 

U ime tvrtke Sintagma koja je radila na izradi ovoga projekta govorila je vlasnica istoimene tvrtke Senka Vranić.

-”Povjerenje i aktivizam koji je pokazao Centar za socijalnu skrb nije rezultirao samo uspješnosti i prolaznosti ovakvog projekta, već je i među prvima u Republici Hrvatskoj koji je povukao ova sredstva. Stoga bi rekla da je ovo od iznimnog značaja jer smo sve na kraju proveli u skladu sa zakonskom regulativom i sa procijenjenim sredstvima koja su bila dobro pripremljena”. 

Potpisivanju ugovora nazočila je voditeljica tima za psiho socijalnu pomoć, Ljiljana Lukačević u ime Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. 

-”Ovaj projekt će u svakom pogledu poboljšati kvalitetu socijalnih usluga u našem gradu. Upravno vijeće promptno je pratilo sve i pripremne i administrativne tijekove da bismo došli do današnjeg dana. Prepoznali smo jedan začudan entuzijazam ne samo ravnatelja Centra za socijalnu skrb, nego i djelatnika Centra. Ovo je zaista jedna lijepa priča u našem gradu”. 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakAnte Vukšić: Ostavimo se prošlosti, prije toga je istražimo i pustimo ljude da žive
Sljedeći članakNatječaj za zakup poslovnih prostora