Gornji Crnogovci, malo mjesto s manje od 100 stanovnika, bilo je domaćin 1. tradicijskih igara žena, jedinstvenoj manifestaciji na našem području koju su organizirali Turistička zajednica Grada Nova Gradiška i Restoran Dukat.

Prekrasni ambijent obiteljskog gospodarstva “Arić”, odnosno popularni “Matin i Anin stan” ugostio je nekoliko ženskih ekipa koje su se natjecale u tradicijskim igrama.

Nošenje jajeta u žlici, skakanje u vreći, skakanje s loptom među nogama, guranje lopte između čunjeva zavezanih očiju, potezanje konopca i graničar, discipline su u kojima su se s puno žara i natjecateljstkog duha natjecale žene. Iako rezultat nije bio važan, žene su se borile do zadnjih atoma snage. Na kraju su slavile “Vatrene” iz Rešetara i postale prvakinje 1. tradicionalnih igara žena.

Spoj tradicije, prekrasne prirode, gastronomije, glazbe i druženja dovoljan su razlog da ova manifestacija potraje.

“Ugodno nam je, prekrasno nam je, kad smo čuli o kakvim se igrama radi, nisu nam trebale nikakve pripreme, odmah smo došle. Samo smo se psihički pripremale. Ostavili smo trag ovdje i sljedeće godine dolazimo obraniti titulu najboljih”, kaže članica pobjedničke ekipe.

“S obzirom da je ovo prva godina, mogu ocijeniti ovu manifestaciju zaista kao uspješnom. Ono što naglašavam je da je ona jedinstvena u Hrvatskoj. Postoje različite manifestacije seoskih igara, ali igre žena na ovakav tradicionalan način ne postoje, pogotovo u ovakvom prekrasnom ambijentu. Najljepše od svega je upravo biti na prekrasnom imanju braće Arić i to je bit našeg turizma da se na ovakav način tradicija spaja sa zabavom, da se promovira naš kraj, prekrasna Slavonija i ljudi, te nagovore turiste da putu u Slavoniju, jer mogu doživjeti puno toga više nego primjerice na nekoj plaži na moru”, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Nova Gradiška.

“Prošlo je 7 godina rada, bilo je problema, odnosno i loših i dobrih trenutaka. Vjerujem da će ova manifestacija otvoriti vrata imanja i izvan našeg sela, grada i Slavonije. Imanje je veliko 25 tisuća kvadrata i imamo 12 objekata, 12 vrsta životinja, isključivo autohtonih pasmina. Na ulasku u imanje je 40 orasa, tu su autohtone vrste voćaka, stare građevine, ambari, pecare, kuće, ribnjak, lovište, konji posavci, dakle puno je toga na ovom imanju što cijela Slavonija nudi”, kaže Zvonko Arić. 

Obitelj Arić se vratila u svoje selo i odlučila napraviti ovakvo imanje i prikazati tradiciju i cijelo bogatstvo Slavonije. Pozivaju i druge zainteteresirane da nešto ovakvo slično naprave, te da zajednički promoviraju Slavoniju i naprave od našeg kraja turističku destinaciju. 

“Ovo je specifično imanje. Obitelj Arić se bavi ne samo poljoprivredom, ratarstvom, stočarstvom, nego i turizmom i ugostiteljstvom, pokušavamo napraviti jednu cjelinu, te omogućiti gostima da ono što proizvedemo mogu kod nas i konzumirati. Koliko smo putovali kroz Hrvatskoj vidjeli smo da smo jedinstveni i imamo jedan lanac, od polja do stola”, ističe Arić.

Autor: Nikola Knežević/photo: Andrej Smolić

Komentari