Jučer je  u Osnovnoj školi ”Mato Lovrak” u Novoj Gradiški, održana vježba evakuacije i spašavanja učenika iz škole u slučaju iznenadnog događaja. Evakuacija je promišljeno, organizirano i učinkovito napuštanje radnih prostora ili objekta prije nego što nastupi ugrožavanje života i zdravlja osoba, a koje može izazvati iznenadni događaj. 

Sukladno planu o provođenju vježbe, simulirane su situacije stvarnih događanja koje su prikazali djelatnici žurnih službi.

Početak vježbe, najavljen je električnim školskim zvonom, kojom prilikom je zvučnim signalom dana uzbuna i početak evakuacije. 

Učenici su, mirno i disciplinirano, u koloni, dva po dva, ubrzanim korakom izašli iz škole na školsko igralište. 

Vježba je održana u suradnji s Vatrogasnom postrojbom Nova Gradiška, Policijskom postajom Nova Gradiška, Crvenim križem i Hrvatskom gorskom službom spašavanja. 

Osim zanimljivih i edukativnih prezentacija, djelatnici žurnih službi dijelili su i preventivne promidžbene materijale.

Cilj i zadaća vježbe je upoznati učenike i osoblje s postupanjem u slučaju evakuacije, pri nastanku izvanrednog događaja, te ih upoznati s postupcima i radnjama žurnih službi. 

Nakon praktičnog dijela edukacije, uslijedio je teorijski dio gdje je Željko Valešić iz Centra 112 za sve učenike 2. razreda održao edukativno predavanje, te su između ostalog analizirali provedbu vježbe.

Ravnateljica OŠ ”Mato Lovrak”, Vesna Lončar Cindrić, kazala je kako su učenici uistinu zainteresirani za edukacije poput ovih, te kako rado sudjeluju. 

-”Sve što nije vezano uz redovnu nastavu, učenici to objeručke prihvaćaju. Od jutra su propitkivali hoće li se to dogoditi točno u podne i može li ipak malo ranije jer smo u iščekivanju. Bez obzira na to što je vježba najavljena, pozorno su pratili i iščekivali što će se dogoditi”. 

no images were found

Komentari
Prethodni članakZašto se u zemljama EU i regije isplati proizvoditi voće i povrće, a kod nas ne?
Sljedeći članakIz Općine Rešetari pozivaju: Ukoliko primijetite nepropisno odbačeni otpad, javite se