Proteklog je vikenda u prostorijama vatrogasnog doma održana Skupština Češke besede. Bilo je to ugodno druženje u iznimno dobrom ozračju članova novogradiške Češke besede s predstavnicima Čeških beseda iz Kaptola, Bjeliševca, Lipovljana, Slavonskog Broda, Daruvara, Daruvarskog Brestovca i Gornjeg Daruvara, te novogradiških udruga s kojima godinama surađuju.

Češka beseda je udruga koja okuplja pripadnike češke manjine, odnosno građane češkog podrijetla, djeluje na kulturnom, prosvjetnom, zabavnom i gospodarskom području, njeguje češki jezik, pismo i običaje češke manjine u Republici Hrvatskoj. Beseda promiče razvijanje prijateljske suradnje između građana Republike Hrvatske i matične zemlje. Doseljavanje Čeha u Hrvatsku trajalo je gotovo stoljeće i pol, a migracije su bile olakšane jer su obje zemlje tijekom 18. i 19. stoljeća pripadale Austro-Ugarskoj monarhiji. Osim one najveće u Daruvaru, Češka beseda djeluje i u Novoj Gradiški, a na svoj rad osvrnuli su se na izvještajnoj skupštini koja je održana u subotu naveče.

Okupljene je pozdravila Milada Konjić, predsjednica Češke besede Nova Gradiška i okolica koja je zadovoljna radom češke besede te je istakla kako su aktivni u svom radu. Posebno je ponosna na dane češke kulture koji su održani u sklopu Novogradiškog glazbenog ljeta gdje su predstavili češku kulturu, gastronomiju, ali i na tečaj češkog jezika iako nema puno polaznika. Posebno ističe nastup u Rijeci na smotri pjevačkih zborova češke besede. Razočarani su jer su im smanjena novčana sredstva, a bez novaca je teško bilo što napraviti. U planu im je kupnja novih nošnji, no s obzirom na smanjenje novčanih sredstava boje se da se taj plan neće realizirati. Trude se uključiti što više ljudi u svoju besedu te većem broju zainteresiranih za učenje češkog jezika.

Skupština je usvojila izvješće o radu i financijsko izvješće za 2014. godinu, te izvješća Komisije o imovini i Nadzornog odbora. Usvojen je i plan rada za 2015. godinu.

Zahvalili su se onima koji svake godine pomažu u radu besede, od Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske županije i Saveza Čeha Hrvatske do privatnih poduzetnika.

Skupština je završila prigodnim programom na kome su nastupile pjevačke skupine domaće i Čeških beseda, a  druženje je nastavljeno uz domjenak i druženje.

Autor: Vanja Tutić

Komentari
Prethodni članakNovosti iz “Obrtnika – Bam”
Sljedeći članakNe postoji opasnost od velikih poplava