Članovi Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška danas su bili više nego uspješni domaćini Manifestacije „Slavonija vesela“. Iskustva iz prošle godine bila su im dobar temelj za organizaciju druge po redu manifestacije koja, kako naglašavaju organizatori, ima prije svega poučno gastronomski karakter i namijenjena je prvenstveno djeci.

-Željeli smo, prije svega, pokazati našim sugrađanima i djeci kako se nekada živjelo, kako su se djeca igrala, što se jelo. Manifestacija je osmišljena u tri dijela: predstavljanje i ocjenjivanje dječjih narodnih nošnji, kuhanje trganaca, i dječje igre. Ovo starinsko tradicionalno jelo našeg podneblja kuhali su mladi natjecatelji uz pomoć njihovih mentorica, a djeca su se natjecala i u nekoliko disciplina i igara kojima su se igrali naši stari, runjenju kukuruza, skakanju u vreći, povlačenju konopca i nošenju jajeta u žlici – kaže Veronika Terzić, predsjednica Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška.

Ovogodišnja je manifestacija okupila natjecateljske ekipe, članove Kulturno umjetničkih društava „Dragalić“, „Cernik“, učenike Osnovne škole „Ante Starčevića“ iz Rešetara, članove Udruge Matice hrvatskih umirovljenika Nova Gradiška i njihove unuke, predstavnike mladeži DVD-a Nova Gradiška, Udruge “Konji bili, konji vrani”, a nastupili su i domaćini, članovi Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška.

Riječi pozdrava okupljenim posjetiteljima i sudionicima uputio je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, a potom se krenulo sa samom manifestacijom.

Veseli i zvonki zvuk dječjeg smijeha, prekrasne narodne nošnje, dječje igre, mirisi trganaca, lepinja, starinskih narodnih jela, pita, kruha s masti jednostavno su „mamili“ osjetila gostiju, ali i posjetitelja. Mališani su se mogli okušati i u vještinama jahanja što su im omogućili agilni članovi Konjogojske udruge “Konji bili, konji vrani”.

Budući je manifestacija bila natjecateljskog karaktera, proglašeni su i najuspješniji, mada velike čestitke idu svim sudionicima i organizatorima manifestacije.

Evo rezultata:

U dječjim narodnim igrama Prosudbeno povjerenstvo Elvira Bakunić, Željka Šebalj i Matea Sertić proglasilo je najbolje: Prva je ekipa Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška, drugi su članovi KUU „Cernik“, treći učenici Osnovne škole „Ante Starčevića“ iz Rešetara, četvrti KUD „Dragalić“ i peta ekipa DVD-a Nova Gradiška

Prosudbeno povjerenstvo koje je odlučivalo o najljepšem djetetu u narodnoj nošnji u sastavu Gordana Marosavljević, Mirela Brlić Trnka i Jasmina Balšković proglasilo je najljepše:

Najmlađa kategorija:

  1. Lovro Modrić i Petra Šupica – KUD „Dragalić“
  2. Lana Stević – KUU Cernik
  3. Iva Ćorković – KUD „Dragalić“

 

Srednja kategorija muški:

  1. Luka Madžarević – KUD „Rešetari“
  2. Bernardo Hruban Smičić – KUD „Rešetari

 

Srednja kategorija ženske:

  1. Lucija Oštrić – KUU Cernik
  2. Barabara Cindrić – KUD „Rešetari“
  3. Dora Gajić – Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška

 

Starija kategorija:

Muški: 1. Marijan Marjanović – Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška

Ženke: 1. Sara Straga Šašić – Folklorni ansambl mladih

 

Rezultati natjecanja u kuhanju trganaca:

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Blaženka Blažević ( predsjednica), Dragica Kekez i Slaven Blažić odlučilo je da je najbolje trgance pripravila ekipa Kulturno umjetničke udruge Cernik, drugi su novogradiški umirovljenici predvođeni Marijom Kičić  i njenim unukom Leonom, treća je ekipa DVD-a Nova Gradiška.

 

Za sudjelovanje na manifestaciji uručene su i brojne nagrade natjecateljima i svima koji su pomogli, organizirana i bogata tombola, a ono što je najbolje u cijeloj priči, družilo se, igralo, natjecalo i uz to, degustirala se prava, slavonska tradicionalna jela.

Zadovoljstvo nije krila ni članica Upravnog odbora Folklornog ansambla mladih i jedna od osnivačica ovoga društva Ernestina Straga Šašić:

-Srce mi je puno, mislim da smo u potpunosti uspjeli. Vrijeme nas je poslužilo, družili smo se, razmjenjivali iskustva, dali fokus na naše mlade, tradiciju, običaje, Slavoniju koju moramo čuvati u srcu i štovati običaje naših starih. Dok je ovakvih mladih ljudi Slavonija se ne mora bojati budućnosti. Hvala lijepa svim našim članovima, gostima, pokroviteljima, sponzorima, svima onima koji su na bilo koji način pomogli održavanje naše manifestacije. Ovo nam je samo poticaj da idemo dalje – s ponosom kaže.

 

no images were found

 

 

Komentari
Prethodni članakKrenula još jedna jesenska biciklijada Posavskom poučnom cestom
Sljedeći članakKino Nova Gradiška nastavlja s projekcijama: Sutra ”Zvijezda je rođena”