U organizaciji Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška i Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, jučer je na Vrebinom brdu kod križa održana komemoracija za Bleiburške žrtve, kao i za sve žrtve križnog puta nakon Drugog svjetskog rata.

Križ za žrtve križnog puta i komunističkog režima, na Vrebinom brdu podignut je u svibnju 2007. godine križ za žrtve križnog puta koje su na tom mjestu ubijene i pokopane. Prema kazivanju Slavka Stokića, bivšeg političkog zatvorenika, smatra se da je na novogradiškom području bilo između 3.500 i 4.000 žrtava ubijenih nakon 1945., a osim na Vrebinom brdu masovnih grobnica komunističkog režima ima na igralištu NK „Sloga, kod naselja Mala i u Mašiću.

Mato Modrić zahvalio se svima koji su im se pridružili i prisjetili se svih nevinih žrtava, te naglasio da već trinaest godina odaju počast svim žrtvama križnog puta nakon Drugog svjetskog rata.

-“Od 2007. svake godine ovdje obilježavamo stradanje nedužnih žrtava. Svake godine se prisjećamo svih žrtava iz drugog svjetskog rata i s jedne i druge strane, jer žrtva je žrtva i žrtvi se moramo naklonit i pomolit za njihove duše. A prisjećamo se i žrtava koje su stradali na Bleiburgu i križnom putu kojim su ljudi prošli, a posebno na novogradiškom kraju. Znamo da je ovaj kraj poznat po mnogim stradalim žrtvama, kako vojnicima tako i civilima i cijela Nova Gradiška je opasana grobljima.” – rekao je Modrić

Predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Ante Vukšić u svom obraćanju naveo je da je Bleiburg kao mjesto simbol najvećeg hrvatskog stradanja u cijeloj našoj povijesti i da nikada više žrtava u tako kratko vrijeme hrvatski narod nije imao kao tada.

Molitvu je predvodio vlč. Marko Dušak, kapelan u župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški.

Komentari