U organizaciji Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška jučer je u velikoj gradskoj vijećnici održana javna tribina na temu “Vojna operacija UNA 1995.”, a predavao je general pukovnik Marijan Mareković.

Prije predavanja goste je pozdravio koordinator za braniteljske udruge pri Gradu Nova Gradiška, Vlatko Greiner, nakon čega su kod središnjeg spomen obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Novoj Gradiški položeni  vijenci i odano dužno štovanje svima koji su svoje živote položili za obranu samostalne i suverene Republike Hrvatske. 

O vojnoj operaciji “UNA 1995.” danas se malo zna, a o cilju ove tribine rekao je predsjednik Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška, pukovnik Mato Modrić:

-“Morali smo ovo organizirati da se nešto čuje o operaciji “Una 1995.” Do sada se nekako sve šutjelo, međutim “Gromovi” i “Tigrovi” je redovito obilježavaju, to je onaj dio koji je bio njihova zona odgovornosti, a ovaj dio koji je bio u zoni odgovornosti područja Bjelovar nekako sve utihlo i mirno i donijeli smo zaključak da će se aplicirati kod Ministarstva branitelja za idejno rješenje izgradnje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u operaciji “Una” i da ćemo snimiti jedan dokumentarni film.”

U operaciji su sudjelovale snage Zbornog područja Zagreb s 1. gardijskom brigadom HV (Tigrovi), 2. gardijskom brigadom (Gromovi), te 17. domobranska pukovnija Sunja, 125. domobranska pukovnija, 121. domobranska pukovnija, dio snaga 202. brigade PZO , dio snaga Zbornog područja Bjelovar i dio snaga Zbornog područja Zagreb.

-“Hrvatske snage su prvi dan vodile izuzetno teške bitke, bitke su se vodile noću, a teške bitke su se vodile 19. rujna u jutro i kada je prestao otpor neprijatelja koji se počeo povlačiti i formirali su kolone koje su se izvlačile, poslijepodne došla je zapovijed da se povučemo i obustavimo napredovanje.” – rekao je general pukovnik Marijan Mareković, tadašnji  zapovjednik IZM-a (izmještenog zapovjednog mjesta) za Unu.

Komentari
Prethodni članakFilm Downton Abbey danas u novogradiškom kinu
Sljedeći članakPrijavite se za sudjelovanje u projektu „Zdravi ljudi, zdrava općina“