Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Nova Gradiška danas, 23. travnja, održali su redovnu Izvještajno-izbornu skupštinu. Na skupštini su prisustvovali i predstavnici udruga iz Slavonskog Broda i Novske te izaslanstva brojnih novogradiških udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Udruga danas broji oko 50- ak članova, a zbog starosne dobi članova ovaj se broj svake godine smanjuje, a najsretniji bi bili da se ovakve udruge nisu morale osnivati  jer su utemeljene spletom tragičnih događanja u kojima su izgubili svoje voljene. Današnjoj je sjednici prisustvovalo 25 člana, ispred Grada Nova Gradiška nazočna je bila dogradonačelnica mr. Ljliljana Lukačević, a gostovali su i članovi udruga iz Slavonskog Broda i Novske, Udruge udovica hrvatskih branitelja, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih branitelja Martina Lebeda te predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Jednoglasno, usvojene su sve točke dnevnog reda, uključujući izvješća o radu i financijskom poslovanju udruge za 2013., te prijedlozi programa rada i plana prihoda i rashoda za ovu godinu. Novogradiška Udruga djeluje s vrlo malo sredstava, iako se njeni članovi trude popratiti sve ratne obljetnice i biti aktivni.

Za predsjednika je ponovno odabran prof. Ante Vukšić, a birali su se i članovi radnih tijela skupštine te izvršnih tijela udruge. Iznesen je prošlogodišnji pregled rada u kojem je predsjednik Vukšić istaknuo da su organizirali rad udruge u središtu udruge ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu od 9 do 10 sati, polaganje vijenaca povodom vojno- redarsvene akcije Bljesak, obilježavanje sjećanja na put 121. brigade, proslava akcije Oluje, obilježavanje obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana, obilježavanje Dana nezavisnosti, sudjelovanje u obilježavanju obljetnice Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a posebna im je dužnost čuvanje digniteta Domovinskog rata, obilježavanje i sjećanje na akcije oslobađanja Mašićke Šagovine, utemeljenja Psunjske satnije te sjećanje na akciju u Širincima. Posjetili su i stari hrvatski grad Zrin, selo Španovicu, Vrebino brdo, Bugojno u susjednoj Bosni i Hercegovini te Gvozdansko koje simbolizira junaštvo hrvatskog čovjeka kroz povijest. Sudjelovali su na tribini o Domovinskom ratu u Dubrovniku, a posebno su ponosni na činjenicu da su sudjelovali u prosvjedima u Vukovaru i Zagrebu i to na jedan miran, dostojanstven i kulturan način.

Predsjednik Vukšić izvijestio je i o boljoj suradnji s gradskim čelnicima od prošle godine kada je na čelo grada došla nova vlast. U ime nove vlasti i svoje osobno sve nazočne pozdravila je dogradonačelnica mr. Ljiljana Lukačević. Dogradonačelnica nije krila svoje emocije kada je u pitanju ova udruga napomenuvši kako će im uvijek biti na raspolaganju te da je zahvaljujući njima i godinama koje je provela s njima postala čovjek i kvalitetan psiholog. 

Po završetku skupštine položeni su vijenci, zapaljene su svijeće te su izrečene molitve kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i spomenika dr. Franji Tuđmanu.

Autor: Vanja Tutić

Komentari