“Dođi diko da mi vidiš sarmu, sve ko šake niko nema take!”

Tradicionalna gastronomska manifestacija, 7. “Sarmijada i provijada” održala se danas u restoranu “Slavonski biser”. Na natjecanje se prijavilo 12 ekipa: Etno fletno  Samobor, KUD „Plečina“ Severin, HKUU „Trenk“ Nova Gradiška, PS „Tkanica“ Nova Gradiška, Folklorni ansambl mladih  Nova Gradiška, KUD „Mala“, Udruga udovica  poginulih hrvatskih branitelja „Žirići Nova Gradiška, Zdenčina 1562. „SMS“ Slavonski Brod, dvije ekipe Industrijsko-obrtničke škole  Nova Gradiška i ekipa Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole  Bjelovar.

Nakon svečanog otvorenja u 14.00 sati, natjecatelji su motali i kuhali svoje sarme. Budući se sarma kuha nekoliko sati, bila je to prilika i za malo zapjevati i zaplesati. Moglo se čuti puno drmeša, bećaraca i starih pjesama. Kako smo čuli od natjecatelja, manifestacija je odlična za druženje i sklapanje novi prijateljstava.

Nakon ocjenjvanja sarme u večernjim satima, uslijedilo je proglašenje:

Najbolju sarmu pripremile su članice Pjevačke skupine “Tkanica” Nova Gradiška, drugo mjesto zauzela je ekipa “SMS” Slavonski Brod, a treće Udruga udovica  poginulih hrvatskih branitelja „Žirići Nova Gradiška.

Najbolju proju/provu ispekla je ekipa iz KUD-a “Mala” Nova Gradiška, drugo mjesto pripalo je Folklornom ansamblu mladih Nova Gradiška, a treće gostima iz udruge “Etno fletno” Samobor.

U kategoriji učenika, najbolju sarmu pripremila je ekipa kuhara Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška, drugo mjesto zauzeli su gosti iz Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole  Bjelovar, a treće mjesto pripalo je još jednoj ekipi iz Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška

Svi posjetitelji mogli su uživati u u izvrsnoj deliciji po simboličnoj cijeni od 20 kuna, a za dobru atmosferu pobrinuli su se dečki iz benda “Plusovci”.

Organizatori, Turistička zajednica Nove Gradiške, Ivica Grgić, vlasnik restorana “Slavonski biser” i Milan Rosić iz Udruge čuvara pučke baštine “Tkanica” iz Nove Gradiške, složili su se kako bi se iduće godine 8. Sarmijada i provijada mogla održati na središnjem gradskom trgu u Novoj Gradiški, a sve s ciljem privlačenja većeg broja posjetitelja.

no images were found

Komentari
Prethodni članakOpćina Rešetari organizira odlazak na Proljetni sajam u Gudovac
Sljedeći članakSuvremeno igralište za najmlađe mještane Prvče /foto