Održana je  15. Sjednica Županijske skupštine sa samo jednom točkom Dnevnog reda:  Prijedlog Odluke o dodjeli županijskih javnih priznanja u 2023. godini. Glasovima vijećnika Županijske skupštine  odlučeno je kako će u 2023. godini Županijska priznanja biti dodijeljena sljedećim osobama i institucijama.

a) Zlatnu plaketu Brodsko-posavske županije

1. Stjepanu Lovriću iz Slavonskog Broda – posthumno- za aktivno zalaganje i doprinos u gospodarskom i društvenom razvoju Brodsko-posavske županije, zapažene poslovne rezultate u području financija, posebno bankarstva, osiguranje financijske pomoći gospodarskim subjektima koji su pretrpjeli štete za vrijeme Domovinskog rata i građanima Brodsko-posavske županije u obnovi porušenih i oštećenih stambenih objekata.

b) Nagradu za životno djelo (Zlatni grb Brodsko-posavske županije):

l. Zvonimiru Markotiću iz Slavonskog Broda – za iskazano zalaganje i doprinos u razvoju obrazovanja na području Brodsko-posavske županije, obnovu i opremanje škola, izgradnju školskih sportskih dvorana, poticanje i promicanje sporta, posebno među mladom populacijom te razvoju lokalne uprave i samouprave na području Županij

2. Fra Iliji Jerkoviću iz Slavonskog Broda – za iskazano zalaganje i ostvarene rezultate u radu s djecom s teškoćama u razvoju, njihovoj rehabilitaciji i socijalizaciji te uključivanju u predškolske programe, za uspješno organiziranje rada i upravljanje ustanovom „Zlatni cekin” i Dječjim vrtićem „Zlatni cekin” te nesebičnoj skrbi i pruženoj pomoći djeci poginulih hrvatskih branitelja i djeci iz obitelji slabijeg imovnog stanja.

c) Plaketu Brodsko-posavske županije:

 • Axerealu Croatia d.o.o. Nova Gradiška – za postignute rezultate u kvaliteti proizvodnje sjemena za hrvatske poljoprivrednike i svjetsko tržište, posebno pivarskog i stočnog ječma, pšenice i soje te pozitivno financijsko poslovanje i ostvarene izvozne rezultate.

 • EMPWR-u d.o.o. Nova Gradiška – za razvoj i uspješnu proizvodnju proteinskih pločica kao dodataka prehrani za sportaše, ostvarene pozitivne financijske rezultate te plasiranje svojih proizvoda na tržište cijelog svijeta.

 • Basch-Mont-u d.o.o. Slavonski Brod – za uspješne poslovne i financijske rezultate u izradi i montaži industrijskih cjevovoda i metalnih konstrukcija u prehrambenim, kemijskim i petrokemijskim postrojenjima u Hrvatskoj i Europi te povećanje broja uposlenih.

 • Radio Slavoniji d.o.o. Slavonski Brod – za izuzetne rezultate o objektivnom informiranju o političkim, gospodarskim i drugim zbivanjima u Brodsko-posavskoj županiji te 25 godina ustrajnog razvoja programa, proširivanja kadrovske strukture i usavršavanja tehničke podrške.

d) Kovanicu od zlata:

 • prof. prim.dr.sc.Anti Cvitkoviću, dr.med. iz Slavonskog Broda, za uspješnu i kontinuiranu znanstvenu djelatnost u području epidemiologije i zdravstvene ekologije, uspješno organiziranje i provođenje mjera u prevenciji i dijagnostici bolesti COVID-19 te postignute rezultate na unapređenju zdravstvene zaštite stanovništva.

 • Mati Kaluđeru iz Trnjanski Kuta – za promicanje seoskog turizma, postignute rezultate u podizanju kvalitete uzgoja konja lipicanske pasmine, prijenosu znanja, vještina i ljubavi u uzgoju konja lipicanaca te promoviranju tradicije njihova uzgoja.

 • Igoru Ograjšeku iz Nove Gradiške – za zapažena sportska postignuća u organiziranju i promociji sporta osoba s invaliditetom, iznimno zalaganje u poticanju i uključivanju u sport i sportske aktivnosti što većeg broj osoba s invaliditetom te ostvarene osobne sportske rezultate u košarci u kolicima.

 • Krešimiru Rudecu iz Slavonskog Broda – za uspješno dugogodišnje organiziranje rada i poslovanja Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Slavonski Brod, te postignute uspjehe u razvoju poduzetništva na području Brodsko-posavske županije.

 • Silviju Stilinoviću iz Slavonskog Broda – za zapažena ostvarenja u organiziranju profesionalnih i amaterskih kazališta u regiji, rad s mladima te uspješnu novinarsku karijeru osobito za vrijeme Domovinskog rata.

 • Tomislavu Šimiću iz Cernika – za uspješno organiziranje rada i poslovanja, poticanje razvoja obrtništva, primjenu suvremenih metoda u proizvodne i uslužne procese što je rezultiralo povećanjem proizvodnje, asortimana i kvalitete proizvoda te kontinuiranim zapošljavanjem novih zaposlenika.

 • Slavku Bilandžiji iz Slavonskog Broda – za izniman doprinos, iskazanu hrabrost i aktivno sudjelovanje u obrani i stvaranju Republike Hrvatske i Brodsko-posavske županije..

 • Dinku Bilešiću iz Donji Crnogovaca – za uspješno poslovanje i ostvarene rezultate u području ratarske i stočarske proizvodnje, primjenu novih suvremenih tehnologija u poljoprivredi te promicanje razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

 • Stjepanu Vučkoviću iz Prnjavora – za promicanje natjecanja u oranju, edukaciju poljoprivrednika u svezi obrade tla te poboljšanje tehnike obrade tla na svim razinama, (osnovna obrada tla, priprema za sjetvu, njega usjeva, žetva, transport, skladištenje proizvoda).

Komentari
Prethodni članakNek’ se zna: Slavonska kobasica postala 41. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji
Sljedeći članakU travnju radionica izrade dokumentarnog filma u Domu kulture