Dvorana Hrvatskog doma u Starom Petrovom Selu sinoć je bila „poprište“ događanja još jedne, 11. „Švarglijade u Hrvata“, manifestacije koja je svojim postojanjem i djelovanjem već odavno prešla granice svojih postojanja. Gastro je to i zabavna manifestacija koja za cilj ima prvenstveno promovirati švargli kao slavonski specijalitet za koji se vrijedi pomučiti jer je slast pri kušanju pravog švargla neizreciva.

Organizatori, članovi Udruge kulinara „Kulin bećarac“ na čelu s predsjednikom Zdravkom Trusićem i agilnim članovima društva, tajnikom Adamom Tomičićem i Slavkom Mikulićem i još nekolicina entuzijasta svojski se potrudili da gostima i ove godine prirede nezaboravan provod uz zvuke Tamburaškog sastava „Fijaker“ iz Osijeka i izvrsnu gastro ponudu.

Ove je godine svoje švargle prezentiralo devet izlagača, a ocjenjivalo se po osnovu dva kriterija. Jednu je odluku donosilo Prosudbeno povjerenstvo na čelu sa Stankom Drabikom, drugu su odluku donosili posjetitelji.

Na kraju je odluka, ipak, pala.

Prema ocjeni publike šampionsku titulu ponio je švargli Zvonka Arića iz Gornjih Crnogovaca, zlatnu medalju prema ocjeni Prosudbenog povjerenstva dobila je Mesnica Rakonić.

Brončane su medalje dobili Kulin obrt Piškorevci, Zdravko Trusić i Mesnica Ile Kopanica.

Srebrne su medalje dobili Zvonko Arić, Dario Dautović, Miroslav Mičević i Drago Marić.

Nagrade su im uručili načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis i predsjednik Udruge kulinara „Kulin bećarac“ Zdravko Trusić.

-Iako nas ima relativno malo, nastavili smo tradiciju i to nam je drago. Veliki broj ljudi u Hrvatskom domu u Starom Petrovom Selu, izvrstan gurmanski zalogaj i tamburaški štimung „Fijakera“ iz Osijeka, formula su koja jamči dobar provod, a nastavljamo i dalje – kaže predsjednik Udruge kulinara „Kulin bećarac“ Zdravko Trusić.

Nakon „Vinkova“ u Starcima ovo je još jedna manifestacija u našoj općini s kojom se ponosimo. Općina će činiti maksimum kako bi dala punu podršku radu svih udruga s područja općine, pa tako i Udruzi kulinara „Kulin bećarac“ – kaže načelnik Općine Staro Petrovo Selo Nikola Denis.

-Ova nam je nagrada samo još jedno priznanje i poticaj da idemo dalje. Slavonija ima potencijala i treba ih iskoristi. Naša je namjera povezati zlatnu i plavu Hrvatsku i pokazati da Slavonija ima svoju perspektivu i potencijale. Potreban je samo jači suprot države i prilika za razvoj i kvalitetan život je tu – kaže šampion publike Zvonko Arić-

Tambiraški sastav „Fijaker“ iz Osijeka i ovoga je puta na visini odradio svoj zadatak, posjetitelji zadovoljni, hrana izvrsna! Pravi poticaj organizatorima da nastave dalje!

Foto: Tamara Magdić

 

 

Komentari
Prethodni članak‘NIJE GRIJEH POSRNUTI’ Propao kao mesar, uspio kao stočar
Sljedeći članakHrvatska će uvesti euro?