Jučer je u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška održana tradicionalna manifestacija “Let s Gavranom” posvećena stvaralaštvu hrvatskog književnika Mire Gavrana. Ove godine u sklopu manifestacije predstavljen je Gavranov novi roman “Portret duše”.

Nakon pozdravnih riječi v. d. ravnateljice Gradske knjižnice Nova Gradiška Ernestine Straga Šašić, knjigu je, u razgovoru s autorom Mirom Gavranom, predstavila Andrea Divić, kroatistica i anglistica, književna kritičarka i urednica te profesorica Hrvatskog jezika u novogradiškoj Gimnaziji.

“Ovo je priča o sedam žena, kroz sedam poglavlja. Svako poglavlje napisano je u drugačijem književnom ili neknjiževnom žanru. Jedno je filmski scenarij, drugo pripovijest, e-mail prepiska, memoari….A opet, svaka od tih žena pripovijedajući o sebi pripovijeda i o slikaru Benjaminu, glavnom muškom junaku. Tako je dobivena jedna neobična struktura, neobično putovanje.” – kaže Gavran.

Radnja knjige odvija se od 1960. do 2020. godine, a promišljenom i neobičnom strukturom gradi zanimljivu fabulu koja priča o životima glavnih junakinja kroz šest desetljeća u Hrvatskoj, vodi ih kroz emotivne lomove, nadanja, uspone i padove, pojašnjava. “Vjerujem da ćete u ovom romanu naći trenutke koji će vama biti bliski, dijelove svojih iskustava.” – kaže Gavran.

Kao dramaturg, naglašava, mora progovarati i na ženska i muška usta, stoga žene nije htio izostaviti ni u svom proznom stvaralaštvu. “Volio sam i do sada progovarati kroz ženske likove i nemam osjećaj da je to išta drugačije nego pisati muške likove. Kada uzmemo povijest hrvatske, svjetske i europske književnosti, u kojoj su devedeset posto glavnih junaka muškarci, možemo reći da je o njima već sve rečeno.” – dodaje u šali. “Imao sam puno romana u kojima su žene bile pripovjedači. Uz žene idu emotivnost i fabula. A ja volim da moja proza bude emotivna. Ako vi uzmete moj roman, a on vas ne nasmije ili ne rasplače, onda je to kao da to čitate novinski članak.” – zaključuje.

U sklopu manifestacije u novogradiškoj Gimnaziji održan je susret s učenicima na kojem su dodijeljene zahvalnice osnovnoškolcima koji su ove godine pisali nadahnuti stvaralaštvom Mire Gavrana.

Komentari
Prethodni članakU nedjelju manifestacija „Advent u Novoj Kapeli”: Očekuje vas bogat program, stižu i moto mrazovi
Sljedeći članakPoljoprivrednici Brodsko-posavske županije zadovoljni održanim sastankom u Ministarstvu: povlače se s punktova