U petak 24. ožujka 2023. godine održan je 4. župni Križni put Župe Duha Svetoga Gornji Bogićevci pod vodstvom župnika fra Maria Radmana i njegovih suradnika, a pod geslom „Za stradale u potresu u Turskoj i Siriji.“

Ova pučka pobožnost povezala je ove godine Poljane i Dragalić, jer se iz godine u godinu hodočasti i moli po različitim dijelovima naše župe, a u istoj sudjeluju župljani iz cijele župe. Ovogodišnji Križni put u duljini od oko 3,4 kilometra okupio je oko 80-ak župljana (od djece pa preko mladih do onih u zrelim i poznijim godinama pa čak i s jednom štakom za pomoć u hodanju). Veliko hvala svima na sudjelovanju i pokazanom zajedništvu naše Župe.

Križni put započeo je nedaleko od table ‘Poljane’ iz smjera Prvče, a završna molitva bila je ispred filijalne crkve Svetog Ivana Krstitelja u Dragaliću, gdje je potom služena pjevana sveta misa.

Molio se Križni put kojega je napisao naš blaženi kardinal Alojzije Stepinac, a molilo se za stradale u nedavnom potresu u Turskoj i Siriji. U nastavku slijedi nekoliko molitvenih rečenica našeg Blaženika:

Nikada nećemo sagnuti koljena pred lažnim duhom vremena koje je protivno Bogu.“

Ne može biti siromah onaj koji nosi Boga u duši.“

Gore gledaj prema nebu i ne boj se!“

Jake i sretne Hrvatske nema bez jakih, fizički i moralno zdravih i zadovoljnih hrvatskih obitelji.“

Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke; sklopite ih na molitvu pa ćete tada biti najjači!“

Ja se neprestano molim dragom Bogu da oduzme našem narodu srce kameno, a dadne mu srce koje zna i hoće ljubiti.“

Ništa me neće prisiliti da prestanem ljubiti pravdu. Ništa me neće prisiliti da prestanem mrziti nepravdu, a u ljubavi prema svom narodu ne dam se ni od koga natkriliti.“

Poštovani i dragi čitatelji, s ovim velikim mislima i molitvama blaženog Alojzija Stepinca, neka nam protekne i preostali dio ovogodišnje korizme te svima onima koji čitaju ovaj članak želim sretan i blagoslovljen nadolazeći Uskrs, kao i uskrsne blagdane.

Toplo i srdačno vas pozdravljam u Gospodinu te na sve vas, kao i na našu domovinu Hrvatsku, ali i sve stradale u potresu u Turskoj i Siriji, zazivam obilje Božjeg blagoslova.

U nastavku možete pogledati fotografije s navedenog Križnog puta. Lijepo je što postojite.

Tekst i foto: Marko Derežanin

Komentari
Prethodni članakOpćini Rešetari financijska potpora za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti
Sljedeći članakSvaki šesti Hrvat kasni s plaćanjem režija, stanarine ili rata kredita..