Za razliku od prethodne sjednice Gradskog vijeća koja je, kako je istaknuto, prošla uz „lakše” teme i, uglavnom, konsenzus gradskih vijećnika, današnja 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška na dnevnom je redu imala nešto „ozbiljnije” teme koje su, očekivano, dovele i do veće rasprave gradskih vijećnika pozicije i opozicije.

Aktualni je sat i ovoga puta „iznjedrio” manje, više stare teme i gradske „preokupacije”, jedna od njih je rekonstrukcija Domčeve ulice, pitanje koje se proteže već dugi niz godina i koje, aktualne gradske vlasti, uglavnom, prebacuju jedna na drugu. Pitanje je, ovoga puta postavio HDZ-ov Željko Bešlić:

– Proračun Grada Nova Gradiška od 2. travnja 2019. godine blagoslovom vijećnika SDP-a će težiti 116 milijuna kuna, odnosno bit će uvećan za 14,5 milijuna kuna samo tri mjeseca nakon što je izglasan. Umjesto da se realizira u stavci za nerazvrstane ceste koja je iznosila 8.140.000,00 kuna, on se smanjuje na 2,9 milijuna kuna, umanjuje se, dakle, za 5,2 milijuna kuna. Izbacuje se iz Proračuna Ulica Mala i Trenkova ulica sa po dva milijuna kuna te Domčeva ulica s 1.700.000,00 kuna što je 1,5 posto Proračuna. Istovremeno, gradonačelnik planira izgradnju nove gradske vijećnice za četiri milijuna kuna od čega će namaknuti 2,8 milijuna kuna prodajom nekretnina u vlasništvu Grada. Raspisuje natječaj za rekonstrukciju Ulice braće Radić koja s javnom rasvjetom stoji 2,4 milijuna kuna i potpisuje ugovor s jednom domaćom tvrtkom te rebalansom Proračuna taj posao ozakonjuje. Stanje u Domčevoj ulici je nepodnošljivo, stoga se pitamo zašto se rebalansom Proračuna ova ulica izbacuje iz projekata – upitao je Bešlić te ustvrdio da ova ulica neće biti riješena još dvije godine.

Odgovorio mu je gradonačelnik Vinko Grgić te ustvrdio da će odgovore na sva pitanja dobiti na sljedećoj točki dnevnoga reda današnje sjednice Gradskog vijeća. Tako je na kraju i bilo. Podrobnije su informacije gradski vijećnici dobili u raspravi o prijedlogu izmjena i dopuna Proračuna Grada Nova Gradiška za 2019. godinu.

SDP-ovog Franju Kikića zanimali su aktualni ugovori i projekti potpisani u korist grada Nova Gradiška.

– Vlada Republike Hrvatske na nedavnoj je sjednici donijela odluku o darovanju 45 ha zemljišta za proširenje novogradiške Industrijske zone, očekuje se potpisivanje ugovora vrijednog sedam milijuna kuna vezanog uz izgradnju kompletne poduzetničke infrastrukture u ovoj zoni. Nažalost, resorno Ministarstvo nam nije moglo dati svih sedam milijuna kuna, s iznosom od 1,5 milijuna kuna morat će sudjelovati Grad Nova Gradiška. Tu je „stradala” Domčeva ulica, napominjem da je „stradala” do kraja ove godine. Ako budemo realizirali još neke projekte, realizirat ćemo je prioritetno, čim budemo mogli – odgovorio mu je gradonačelnik Grgić.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik postavila je pitanje dokle se stiglo s projektom „Grad za mlade, mladi za Grad” te ponovno apostrofirala pitanje višegodišnjeg nefunkcioniranja javne rasvjete u Frankopanskoj ulici u Novoj Gradiški.

U tijeku je postavljanje led rasvjete u gradu, za nepoštivanje rokova izvođača radova predviđena je penalizacija, odgovorio je gradonačelnik.

– Projekt Grad za mlade, mladi za Grad realiziran je kroz radionice i edukacije s učenicima i profesorima srednjih škola. Rađen je kako bi se napravio akcijski plan strategije poboljšanja kvalitete života mladih u gradu – odgovorila je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

Najavila je i održavanje drugog „Gospodarskog foruma Nova Gradiška 2019” koji se kani održati s ciljem poticanja razvoja mikro, makro, malog i srednjeg poduzetništva, a kroz prezentacije programa Grada Nova Gradiška, Brodsko posavske županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, LAG-a „Zapadna Slavonija”, Udruženja obrtnika Nova Gradiška, HAMAG BICRO-a, HBOR-a i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Gradski vijećnik Željko Bigović postavio je pitanje nemogućnosti priključenja pojedinih obitelji u Kovačevcu na kanalizacijsku mrežu te upozorio na drastično povećanje računa za vodu građanima.

HDZ-ovog Tomislava Bećirevića zanimalo je što Grad konkretno čini po pitanju privlačenja mladih ljudi u Novu Gradišku, postoji li mogućnost sufinanciranja kupnje građevnog zemljišta mladim obiteljima ili smanjenja troškova prireza.

Kako mu je odgovorio gradonačelnik Vinko Grgić, smanjene su cijene usluga vrtića sa 600,00 na 500,00 kuna, tu su i stimulativne stipendije studentima, sufinanciranje troškova putovanja studentima, izdašna sredstva obiteljima novorođene djece, nagrađivanje darovitih učenika, a tu je namjera izgradnje zgrada poticane stanogradnje u Naselju Urije.

HDZ-ova Ljiljana Lukačević upitala je tko će realizirati projekt „Grad za mladi, mladi za Grad” u koji je utrošeno 60 tisuća kuna poračunskih sredstava kada je činjenica da Savjet mladih u našem gradu ne funkcionira. Upitala je i što je s projektom vojarne za koji je plaćena i dobivena lokacijska dozvola, a na kojemu je trebao biti izgrađen studentski restoran, Državni arhiv te Muzej šegrta Hlapića.

– Sredstva koja smo potrošili za idejno rješenje su iznimno mala, konzultirali smo se s resornim Ministarstvom jesu li to stvari koje su njima prihvatljive, ali u sljedećem periodu možemo tražiti promjenu određenih sadržaja. Ukoliko nađemo bolju stvar, odnosno sadržaj, jedna je od njih vezana uz Opću bolnicu Nova Gradiška, iznajmit ćemo taj prostor za jednu kunu. Riječ je o velikoj investiciji koju Grad ne može financirati, ali zašto ne ako može netko drugi. Ukoliko to ne uspije, probat ćemo nešto drugo – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Prošao rebalans Proračuna s deset glasova za, jedan suzdržan i pet protiv

U nastavku sjednice Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška gradski su se vijećnici očitovali o prijedlogu izmjena i dopuna Proračuna Grada Nova Gradiška za 2019. godinu. Naime, ovim je prijedlogom predviđeno povećanje prihoda za 14.436,716,05 kuna u odnosu na plan za 2019. godinu. Slijedom navedenog, ukupni prihodi i primici s prenesenim sredstvima iz prethodne godine povećavaju se za 14.439.689,45 kn, u istom iznosu povećavaju se i rashodi i izdaci Proračuna.

Navedenim rebalansom, najvažniji proračunski dokument Grada povećao bi se s prvotnih 101,5 milijuna kuna na gotovo 116 milijuna kuna.

Razloge rebalansa pojasnio je sam gradonačelnik:

– Nedavno smo dobili odgovore na projekte koje smo kandidirali prošle godine i za koje se nismo nadali da će se realizirati u skorom vremenu, stoga ih, ili nismo stavili u Proračun ili smo ih stavili u manjem udjelu nego što jesu. Riječ je o četiri projekta.

Jedan od njih je uređenje Mažuranićeve ulice koji bi trebao biti zajednički projekt Grada i Općine Rešetari. Imamo mogućnost dobiti četiri milijuna kuna za izgradnju oborinske i fekalne kanalizacije sa sjeverne i južne strane. Hrvatske vode su prihvatile ovaj projekt i financirat će ga sa 70 posto. Mi bi trebali sudjelovati s milijun i 200 tisuća. To je razlog zbog kojeg je ovaj projekt postao prioritetan. Ono što ćemo dobiti je uređena Mažuranićeva ulica ne samo vizualno, već s uređenom fekalnom i oborinskom kanalizacijom te riješenom javnom rasvjetom.

Drugi se projekt odnosi na Tehnološki inkubator gdje smo morali povećati sredstva s dva na tri milijuna kuna.

Treći se projekt odnosi na izgradnju poduzetničke infrastrukture u Industrijskom parku. Ukupna je vrijednost projekta oko 7 milijuna kuna gdje Grad dobiva 5,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ostatak dajemo mi.

Četvrti je projekt fotonaponske elektrane BIOSOL koji smo kandidirali u sklopu projekta prekogranične suradnje s Gradom Šapcem. Prošli smo na ovom natječaju i u vrijednosti projekta oko pet milijuna kuna, mi bi trebali dobiti oko 50 posto nepovratnih sredstava. Fotonaponska elektrana će napajati poduzetničku zonu i tehnološki park i praktično će zarađivati. Ostvarivat ćemo prihode i smanjivati troškove.

Ova razlika u projektima sa 101 na 116 milijuna kuna su naše dotacije koje ćemo dobiti. S obzirom da u ovom trenutku nismo imali poznate dodatne izvore prihoda, nešto smo morali maknuti. Samo iz razloga što ulažemo otprilike jednu kunu, a dobivamo pet – obrazložio je gradonačelnik Grgić.

Stavove Kluba HDZ-a obrazložila je predsjednica Ljiljana Lukačević:

– Vi ste već običavali stvari koje radite nazivati povijesnim, pa tako i ovaj rebalans Proračuna. Mi ovo tumačimo kao rezultat i posljedicu lošeg planiranja i proračunske bahatosti. Izvorno ste planirali prodati imovinu u vlasništvu Grada u iznosu od 8 milijuna kuna, sada ste povećali na još četiri. Pitamo se čemu ovakav pristup imovini u vlasništvu Grada?

Rebalansom ste povećali prihode sa stavki kazni i upravnih mjera s planiranih tri tisuće kuna godišnje za dodatnih 240 tisuća kuna pa se pitamo kakve to mjere Grad kani poduzimati.

Vidimo i planirano povećanje bruto plaća zaposlenih u gradskoj upravi za 650 tisuća kuna, upada u oči i povećanje rashoda za materijalne rashode od milijun i 200 tisuća novih kuna.

Pretpostavljamo da je ovo povećanje rashoda predviđeno za nova zapošljavanja i sistematizacije. Vidimo da ste planirali i novih sto tisuća sredstava za informatizaciju gradske uprave, tu je i povećanje sredstava za milijun i pol kuna za uređenje gradske vijećnice. Što je s projektom Tehnološki inkubator, CEKOM, zašto dodatna sredstva za adaptaciju Društvenog doma u Ljupini, Centar aktivnog življenja u Prvči, uređenje prostorija NK „Sloga” i Sportskog centra Slavča?!

Što je s projektom uređenja zgrade bivšeg Caritasa? Rebalansom se Proračun povećava za gotovo 15 milijuna kuna, ni kune se nije povećao za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, poticanje zapošljavanja, unapređenje obrtništva i poljoprivrede. Zbog svega ovoga takav rebalans Proračuna HDZ neće prihvatiti – ustvrdila je Lukačević.

Uslijedile su i pojedinačne replike gradskih vijećnika.

Rezultat svega, rebalans Proračuna je „prošao” s deset ruku za gradskih vijećnika, jedan suzdržan glas i pet protiv.