Iz Ministarstva zdravlja Rajka Ostojića stigla je reakcija na otvoreno pismo koje je poslala Zrinka Bubić jer nema pravo na naknadu troškova prijevoza od kuće do bolnice zato jer udaljenost iznosi točno 50 kilometara, a prema Zakonu pravo na naknadu putnih troškova imaju osiguranici čija je udaljenost od mjesta stanovanja do mjesta liječenja duža od 50 kilometara!?

Reakciju Ministarstva zdravlja prenosimo u cijelosti:

 

“Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji posebnim Pravilnikom propisuje uvjete i način ostvarivanja prava na naknadu troškova prijevoza od mjesta prebivališta do mjesta liječenja, dosad se nije susreo sa situacijom poput ove gđe Zrinke Bubić, iz Donjih Bogićevaca pokraj Nove Gradiške, koja se pismom obratila ministru zdravlja.

 

Naime, Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, članak 49., propisano je da pravo na naknadu putnih troškova imaju osiguranici čija je udaljenost od mjesta stanovanja do mjesta liječenja duža od 50 kilometara, a u slučaju Zrinke Bubić, udaljenost do Nove Gradiške, gdje se liječi, iznosi točno 50 kilometara.

 

S obzirom na velike poteškoće na koje nailaze oboljeli od malignih bolesti, a među njima i gđa Bubić, izmjenama zakona, čija je izrada u tijeku, omogućit ćemo da se pravo na naknadu troškova prijevoza bez obzira na udaljenost proširi i na osobe koje se liječe od malignih bolesti.

 

Naime, prema važećem zakonu, to pravo sada imaju djeca do 18 godina, osobe kojima je priznata profesionalna bolest, darivatelji organa, osobe upućene na liječenje u inozemstvo te osobe kojima se hemodijaliza provodi kao liječenje od kronične bolesti bubrega.

 

Zrinka Bubić žalila se na prvostupanjsko rješenje HZZO-a 16. travnja 2013., a zakonski rok za rješavanje njezine žalbe je 8. lipnja.”

Autor: index.hr/photo: arhiva RNG

Komentari
Prethodni članakOpćinsko državno odvjetništvo seli u Slavonski Brod
Sljedeći članakPredstavljeni kandidati koalicijskih partnera HSP dr.A.S., Nezavisne liste i umirovljenika za vodstvo Grada N. Gradiška (audio/photo)