Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade predstavio novo blago popuštanje mjera. U ovoj fazi Vlada je odlučila dopustiti ugostiteljima prodaju kave za van, otvaranje fitness centara, teretana i kladionica, a učenicima je omogućena nastava u školama za strane jezike i radionicama. Popuštanje na snagu stupa u ponedjeljak.

– Što se tiče mjera, mislim na mjere ograničenja, mi smo proteklih dana kao što smo najavili, pratili razvoj epidemiološke situacije. Rekli smo da će nam referentni trenutak biti sredina veljače i nakon analiza i razgovora članova Vlade sa Stožerom, epidemiolozima, smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje će biti određeni signal popuštanja uz veliku dozu opreza. Nema mjesta pretjeranom popuštanju niti ima prestanka odgovornog ponašanja svih građana. Te mjere se odnose na sljedeće: da se ugostiteljima koji pružaju uslugu pripreme jela, pića i slastica omogući prodavanje kave za van i na taj način omogućujemo njihovu poslovnu aktivnost, s tim da mjere koje imaju i naknade za veljaču vrijede za cijeli mjesec – kazao je premijer.

– Drugo je da se omogući otvaranje teretana i fitness centara uz poštivanje epidemioloških mjera – kazao je.

Treće je da se omogući djeci nastava u školama za strane jezike, radionicama, mogućnost da najmlađi uz školske aktivnosti mogu redovito, ne online nego fizički ići u van kurikularne aktivnosti koje su im korisne.

Zadnje je da se uz poštivanje epidemiološkog okvira omogući otvaranje kladionicama, automat klubovima i kasinima uz ograničenja koja će se odnositi na konzumaciju pića i svega što će Stožer preciznije sutra propisati – kazao je premijer.

– Nastavit ćemo s praćenjem epidemiološke situacije. Iduće prolazno vrijeme će biti 1. ožujka, vidjet ćemo što će se zbivati s dinamikom kretanja broja novozaraženih i donositi odluke koje su u funkciji zaštite zdravlja, hrvatskog gospodarstva i poslovne aktivnosti što većeg broja ljudi – kazao je. 

 

Komentari
Prethodni članakDevet novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji
Sljedeći članakPotpisan Ugovor za izradu Programa zaštite divljači za površine izvan lovišta na području Općine Rešetari