OD sljedeće godine uvodi se porez na kapitalnu dobit po stopi od 12 posto, odnosno oporezivanje zarade od trgovanja dionicama, koje, prema mišljenju sudionika na tržištu, nije dobro došlo, ne zato što će se porez morati plaćati, nego zbog tehnike obračuna, koja će, prema najavama sudionika s tržišta, odbiti od ulaganja ionako nevelik broj malih investitora, piše Poslovni dnevnik.
Tehnika obračuna poreza, koji na snagu stupa iduće godine, mogla bi od ulaganja odbiti ionako neveliki broj malih investitora.

– Očekujemo da će to porezno opterećenje imati negativan utjecaj na tržište kapitala zbog nepovoljnog načina obračuna, prijave i plaćanja samog poreza za koje smatramo da nije primjereno našem tržištu, a i ekonomski je neefikasno. 
Osobito će biti obeshrabreni mali investitori koji su značajan generator likvidnosti, a upravo se i na njih računalo kod najavljenih privatizacijskih procesa. Svaka promjena u poreznom smislu utječe na sve aktere tržišta, osobito na strane investitore koji uvijek naglašavaju stabilnost poreznog sustava kao važan čimbenik pri donošenju odluke o tome gdje investirati.

Zato Zagrebačka burza izražava priličnu zabrinutost za efekte uvođenja ovog poreza – komentira Ivana Gažić, predsjednica uprave ZSE.

Dva su ključna problema u tehnici obračuna – taj da će se svaka stvorena dobit morati prijaviti Poreznoj upravi u roku od sedam dana, pa bi male ulagače koji trguju, primjerice, i dva puta mjesečno, takva praksa mogla odbiti, a bilo bi im, kažu, prihvatljivije da se prijave obavljaju kvartalno.

Nadalje, netko tko je u jednoj godini ostvario gubitak na trgovanju određenom dionicom, a sljedeće dobitak, tada taj dobitak prijavljuje Poreznoj, ali nema pravo na kraju godine prijaviti gubitak od prošle, jer je to moguće učiniti samo za godinu kada je gubitak, a istodobno i dobitak ostvaren. Oporezivanja neće biti ako je riječ o ulaganju duljem od tri godine.

Foto: Pixell

Komentari
Prethodni članakADVENTSKI VIJENAC – LAZAMA NA DAR
Sljedeći članakDragovoljnim darivateljima krvi uručena županijska priznanja