Prema ovogodišnjem istraživanju, koje globalno uspoređuje stanje radne snage pojedine zemlje uzimajući u obzir parametre kao što su radni uvjeti, obrazovanje, mogućnost napredovanja, način zapošljavanja, daleko su ispred nas, na 29. mjestu, Slovenci, a bolji od nas su i Crnogorci koji zauzimaju 51. mjesto. Također, prema podacima za 2020. bolja je i Srbija. Na vrhu svjetske ljestvice konkurentnosti radne snage, ne iznenađuje, nalaze se Švicarci. Pokazalo je to novo istraživanje ‘Svjetski indeks konkurentnosti ljudskih potencijala za 2019. godinu’ prema kojem je Hrvatska rangirana na 55. mjesto od 125. zemalja. U odnosu na lani pali smo za deset mjesta, a u 2020. mogli bismo pasti još i niže.

Iako je Hrvatska u nekim segmentima ocijenjena u skladu s rezultatima sličnih zemalja s kojima se volimo uspoređivati, u važnim kategorijama smo na iznimno niskom mjestu. Te kategorije, kaže Vladimir Benić, direktor zagrebačkog CareerCentra, mogu objasniti zašto su brojni mladi napustili Hrvatsku u zadnjih nekoliko godina, a i zašto će se taj trend teško promijeniti.

No ima i pozitivnih aspekata. Tako smo među top 20 zemalja svijeta s najmanjom razlikom u plaćama između muškaraca i žena. Također, imamo visoki udio žena s visokom stručnom spremom i izvrsno stojimo prema broju učenika upisanih u stručne škole.

Najbolje smo ocijenjeni u područjima:

a. ICT infrastruktura (33. mjesto),

b. udjelu žena u ukupnom broju diplomiranih studenata (33. mjesto),

c. razlici u plaćama između žena i muškaraca (20. mjesto),

d. broju upisanih u stručne škole (4. mjesto),

e. broju tvrtki koje zaposlenicima nude treninge (21. mjesto),

f. mirovinskom sustavu (28. mjesto), osobnoj sigurnosti (31. mjesto), dobrim ekološkim pokazateljima (37. mjesto),

g. radno sposobnom stanovništvu sa stručnom školom (9. mjesto),

h. gustoćom novih tvrtki (26. mjesto).

Izvor: novac.hr

Komentari