Broj oboljelih od gripe se smanjuje što jasno govori kako smo sve bliže kraju ovogodišnje epidemije tijekom koje je zabilježen veći broj smrtnih ishoda nego li je to bilo ranijih godina.

Prema posljednjim podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u desetom tjednu trajanja epidemije pristiglo je ukupno 1232 prijave o novooboljelim, od čega je tek njih 17 s područja Brodsko-posavske županije. Inače ukupno je u zemlji ove sezone registrirano 59 778 oboljelih od gripe, od čega na području Brodsko-posavske županije njih 3381. Primjerice prošle sezone od gripe je na području Brodsko-posavske županije oboljelo ukupno 2590 osoba.

Brojka je dakako i veća, obzirom da oni s blažom kliničkom slikom nisu niti tražili liječničku pomoć. Osim što je ova sezona gripe u odnosu na druge obilježena nešto većim brojem oboljelih, ostat će upamćena i po tome što je tijekom nje zabilježen i veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija, piše SBPlus

“Do sada je dojavljeno 105 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse).”, – ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u svom izvještaju od 10. ožujka.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen. Ove sezone, od početka epidemije potvrđeno je kako je na području Požeštine umrla jedna, dok su s područja Brodsko-posavske županije umrle ukupno četiri osobe i to u dobi od 44, 79 te dvije osobe od 58 godina.

Foto: ArhivaRNG

Komentari