Papirnate uputnice od danas bi se trebale prestati koristiti i trebalo bi se konačno prijeći na e-uputnice. Takvu su uputu dobili liječnici u primanoj zdravstvenoj zaštiti i oni su spremni od sutra sve pacijente naručivati elektroničkim putem, doznaje Večernji list.

Međutim, ni Ministarstvo zdravstva ni HZZO službeno tu novost nisu potvrdili, premda je uputu o tome resorni ministar liječnicima poslao još 18. rujna. Oklijevanje s najavom ovako velike novosti upućuje na činjenicu da znaju kako u praksi to neće ići glatko te da informatizacija i dalje zapinje iako se najavljuje već desetak godina.

“Dana 1. 10. 2020. ukida se ispis uputnice na papirnatom obrascu za novoizdane uputnice te se prelazi na rad s e-uputnicama”, stoji u dopisu koji su obiteljski liječnici dobili 18. rujna od ministra Vilija Beroša.

U nastavku ministrova dopisa piše i da će “ukidanjem papirnate uputnice izabrani liječnici morati izvršiti ili direktno e-naručivanje ili zatražiti od ciljane ustanove dodjelu termina pacijentima” te da će zahtjeve za dodjelu termina pacijentima kojima je izdana e-uputnica, a nema mogućnosti e-naručivanja, slati – elektroničkom poštom. Međutim, obiteljski doktori kažu da na to ne pristaju. 

Problem je, naime, što nisu sve bolnice u Hrvatskoj umrežene u CEZIH, centralni zdravstveni informacijski sustav Hrvatske.. – Mi naručivanje osiguranika odrađujemo već godinama, u situaciji kada specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita (SKZZ) u programu nudi termine narudžbi. Broj ponuđenih termina je skroman, od 20 do 30 posto od stvarnih potreba, te smo u slučaju nepostojanja termina za narudžbu upućivali osiguranike da se naruče sami – podsjeća dr. Josipa Rodić iz Udruge liječnika ugovornih zakupaca.

Foto: Internet/Ilustracija

Komentari
Prethodni članakStožer CZ BPŽ: Četiri nove pozitivne osobe u županiji
Sljedeći članakProvjerite imate li ovrhu, vrlo je jednostavno