OD danas poskupljuju struja i plin, a na niz proizvoda smanjuje se PDV.

Vlada je nedavno donijela paket mjera s ciljem smanjenja udara poskupljenja na građane i gospodarstvo čije je odredbe nedavno usvojio sabor. Jedna od bitnijih mjera je snižavanje PDV-a, što bi se trebalo osjetiti na cijenama niza proizvoda i usluga.

Valja reći i da su neki trgovački lanci već snizili cijene proizvoda na koje se snižava PDV, i prije nego što je odluka o nižem PDV-u stupila na snagu.

Evo popisa proizvoda na koje se od danas smanjuje PDV.

Popis proizvoda i usluga na koje se od danas plaća niži PDV

PDV je pao s 25 na 5 posto na maslac i margarin. S 25 na 5 posto smanjuje se i PDV na isporuku prirodnog plina i ta će se stopa primjenjivati od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. S 25 posto na 5 posto snižava se i PDV za ulaznice na sportska događanja natjecateljskog ili revijalnog karaktera, kao za kulturna događanja.

U drugoj skupini su proizvodi i dobra kojima se PDV spušta s 25 na 13 posto i u tu kategoriju spadaju proizvodi koji se smatraju “menstrualnim potrepštinama”, a to su higijenski ulošci, dnevni ulošci, tamponi, menstrualne čašice, menstrualne gaćice, menstrualna spužva, menstrualni disk.

PDV će se s 25 na 13 posto smanjiti i ogrjevnom drvu, peletima, briketima i sječki, a toliko će se smanjiti i PDV na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica.

A s 13 na 5 posto pada PDV na dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, zatim na jestiva ulja i masti, biljnog i životinjskog podrijetla.

Toliko se snizuje i PDV na isporuku živih životinja – goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, kao i za isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, prenosi RRiF.

S 13 na 5 posto snižava se i PDV za isporuku svježih ili rashlađenih kobasica ali i za živu ili rashlađenu ribu, potom mekušce, rakove (kao što su jastozi, hlapovi, škampi, kozice), potom i za svježe ili rashlađeno povrće, korijene, gomolje, svježe i suho voće i orašaste plodove te za jaja.

Ono što će najviše zanimati poljoprivrednike, s 13 na 5 posto snižava se i PDV na sadnice i sjemenje, potom na gnojiva i pesticide te druge agrokemijske proizvode te na proizvode koji se pretežito koriste kao hrana za životinje, osim hrane za kućne ljubimce.

S 13 na 5 posto snižava se i PDV na ulaznice za koncerte.

Rastu cijene plina, evo koliko

Od danas vrijede i nove cijene plina za kućanstva. Cijenu plina u Hrvatskoj regulira Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), a na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća odredila ju je za razdoblje od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2022.

Iako će prosječni rast cijene biti 16%, varira ovisno o distribucijskom području. Najveći rast, iznad 19 posto, bit će na područjima Ivaneca, Slavonskog Broda, Kutine i Dugog Sela. S obzirom na raniju cijenu, to je rast troškova od 630 do 640 kuna godišnje, pod pretpostavkom potrošnje plina od 11.000 kWh godišnje.

Najmanji rast će biti u Rijeci, 9.80 posto, i Dalmaciji (Zadar, Šibenik, Split), 10.41 posto. No tu je početna cijena bila veća za otprilike trećinu, tj. trebalo je izdvojiti godišnje 1000 do 1200 kuna više za istu količinu od 11.000 kWh plina pa je rast cijene od 1. travnja manji postotno i apsolutno.

Tako u Rijeci godišnji trošak prosječne potrošnje kućanstva u Hrvatskoj raste za 439.98 kuna, a Dalmaciji 456.71 kuna, što je za dvjestotinjak kuna manje nego u Ivanecu, Slavonskom Bordu, Kutini i Dugom Selu. Razlog je taj što udio troškova distribucije i opskrbe, koji se nisu mijenjali, čini veći udio u cijeni za Rijeku i Dalmaciju, tj. distribucija i opskrba plinom su skuplji.

Evo koliko poskupljuje struja

Od danas kreće i poskupljenje struje. Računi za električnu energiju kućanstava prosječnom će kupcu od 1. travnja porasti za 9.6%, potvrdili su Indexu iz HERA-e.

To znači da će kućanstvima kojima je do sada dolazio račun za električnu energiju s iznosom 300 kuna od 1. travnja dolaziti račun s iznosom od 328,80 kn, računi od 500 kuna će narasti na 548 kuna, od 800 kuna na 876,80 kuna, a dosadašnji iznos računa od 1000 kuna će narasti na 1096 kuna.

 

 

Iz HEP-a naglašavaju da visina promjene računa u konačnici neće biti jednaka za sve kupce, već će iznos računa ovisiti o tarifnom modelu koji kupac koristi, količini potrošnje energije te omjeru potrošnje između više i niže tarife, tj. noćne i dnevne potrošnje (za kupce s dvotarifnim mjerilima).

Također, ovisit će o utjecaju promjene naknada za korištenje mreže (povećanje za višu tarifu) i promjene stavke stalne mjesečne naknade, koja se obračunava u fiksnom mjesečnom iznosu, neovisno o potrošnji kupca.

Kao i u slučaju svih dosadašnjih promjena cijene električne energije, zbog složene strukture krajnjeg (ukupnog) računa za električnu energiju, visina promjene računa nije jednaka za sve kupce.

Izračun utjecaja povećanja tarifnih stavki za korištenje mreže i energiju na iznos mjesečnog računa za kupce s prosječno ostvarenom potrošnjom u 2021. godini, po tarifnim modelima PLAVI i BIJELI:

Jednotarifno mjerenje (tarifni model PLAVI): prosječnom kupcu s godišnjom potrošnjom od 2000 kWh mjesečni će račun porasti sa 185 na 199 kuna, odnosno za 14 kuna. Dvotarifno mjerenje (tarifni model BIJELI): prosječnom kupcu s godišnjom potrošnjom od 3200 kWh mjesečni će račun porasti s oko 250 na oko 280 kuna, odnosno za 30 kuna.

Komentari
Prethodni članakGrad Nova Gradiška prvi s certifikatom uspješno implementiranog antikorupcijskog sustava
Sljedeći članakKino Nova Gradiška prikazuje: SONIC 2