Sinoć je u Gradskoj knjižnici predstavljena biografija i enigmatska monografija zagonetača Antuna Jurića pod nazivom “Od Adžamovaca do Aachena i natrag”.

Antun Jurić, rodom iz Ađamovaca, rođen je 1959. godine, jedan je od najistaknutijih zagonetača. Godine 1982. zajedno sa ženom odlazi na rad u Njemačku, grad Aachen, gdje živi i danas. Sastavljanjem zagonetaka bavi se više od 40 godina, a prvi objavljeni rad bila mu je križaljka u zagrebačkom tjedniku “Vikend”. Surađivao je s brojnim časopisima: Vjesnikov Kviz, Čvor križaljka, Sportski skandi, Džoker i drugi. Danas je povremeni suradnik Feniksa, Super Feniksa, Kvizorame, Kviskoteke, Skandi Feniksa i raznih blogova i nezagonetačkih časopisa.  

Ukupno je objavio oko 5.000 raznih zagonetaka među kojima prevladavaju križaljke, ispunjaljke, rebusi i premetaljke. Vrijedi istaknuti da je Jurić vjerojatni hrvatski rekorder prema broju radova objavljenih u njemačkim enigmatskim listovima, a nastupio je i za njemačku izabranu vrstu na deset svjetskih prvenstava, što kao natjecatelj, što kao vođa momčadi, a s njemačkom reprezentacijom osvojio je i naslov prvaka svijeta. Danas je član Zagonetačkog kluba Dragalić, a ime “Od Adžamovaca do Aachena i natrag“ je i simbolično, jer se u skoro vrijeme planira vratiti i svoje rodno mjesto i nastaviti ondje živjeti. O samoj knjizi je rekao: 

-“Najvažnije je bilo odlučiti se nešto napraviti nakon toliko dugo godina, nakon toliko vremena napraviti jedno ovakvo djelo i staviti sve od početka do kraja, a da bude interesantno. Enigmatika je veliki dio mog života i puno sam s njom postigao. Otišao sam iz malih Ađamovaca u veliki Aachen i tamo provesti cijeli život i doći tako visoko u enigmatici, nisam ni zamišljao da ću ikada to postići, a kamoli još da ću napisati knjigu o sebi. Ali eto došlo je vrijeme da se to sabere u djela i uspio sam.”

Osim autora Antuna Jurića, o knjizi su još govorili, Biljana Dakić ravnateljica Gradske knjižnice, Branko Modrić ispred Zagonetačkog kluba Dragalić i Nedjeljko Nedić koji je i urednik knjige:

-“Antunovu knjigu sam s užitkom uređivao, jest da smo to morali 4 puta preslagivati, ali to je doista bio užitak, jer njegova knjiga, ovakav žanr kakav je on to zamislio je uistinu rijedak na svijetu. Ja sam to nazvao kao bio-enigmo monografija što ova knjiga i jest. Od Adžamovaca do Aachena i natrag je rijetka knjiga koju možete pročitati, a onda i rješavati.” – rekao je Nedjeljko Nedić

Na predstavljanju knjige okupio se veliki broj posjetitelja, među kojima su su bili i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga

Ovom knjigom, trećom po redu u 2019., Antun se pridružio malobrojnim zagonetačima s objavljenom monografijom. Stoga zaslužuje dvostruke čestitke.

Komentari
Prethodni članakOpćina Staro Petrovo Selo ulaže u mlade obitelji: Za kupnju kuće ili stana 50 tisuća kuna
Sljedeći članakGrad Nova Gradiška i ove će godine financirati projekte udruga, prijavite se na vrijeme…