Obitelj Vlade Mulca dugi niz godina bavi se ratarstvom, uzgojem domaćih pilića i svinja.

– “Većinom jaja prodajemo na našem gospodarstvu, ostavimo i za naše potrebe a ostatak podijelimo kćerkama i prijateljima. Skromno je to gospodarstvo s nekoliko svinja, 80 pilića i dva hektara zemlje na kojoj uzgajamo kukuruz, soju i ječam. Ove godine sve kasni u rastu, kiša šteti zbog bolesti i automatski trebamo pojačati prskanje. Vjerojatno će se sve to odraziti u srpnju.” – rekao je poljoprivrednik Vlado Mulac iz Ljupine.

Kada su u pitanju mladi, smatra da se sve manje mladih ljudi bavi poljoprivredom jer su sa svime razočarani.

– “Iseljavanje iz naše države pokazuje da će mladih biti još manje. U posljednje dvije godine situacija se popravlja, zadovoljan sam ministrom Tolušićem, mladi poljoprivrednici mogu aplicirati na natječaje i ostvariti dobre poticaje za sam početak, nadam se samo da nije kasno. Vjerujem da se isplati ostati u Slavoniji, samo na zemlji treba rada i truda. Puno se kvalitetne robe proizvede u našem kraju no nema tko kupiti, uvoz je problem. Treba organizirati otkup mesa u Slavoniji i povezati sa Dalmacijom ili Istrom. Uvjeren sam da se poljoprivreda može spasiti.” – naglasio je Vlado.

Supruga Ivanka Mulac godinama je radila u tvornici tekstila. Odlučila je sačuvati zdravlje i maknuti se od stresnih situacija. Sada je sam svoj gazda, domaćica i vrtlarica.

-” Uživam u ovome što radim, iako nam vrijeme kvari planove zapravo smo dobro prošli, nije bilo jačeg nevremena ili leda. Povrće nam dobro uspijeva, znamo što jedemo a i naši stalni kupci su zadovoljni kvalitetom mesa. Ne forsiramo piliće primjesama kako bi brzo narasli, nastojimo ih hraniti tri mjeseca svojim kukuruzom i žitom i smjesama iz Slavonskog zrna.” – ispričala je Ivanka.

Komentari
Prethodni članakTeška prometna nesreća u Starom Petrovom Selu
Sljedeći članakTreća sreća: otvorena Ljetna pozornica