U organizaciji UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška i Udruge ratnih veterana 1.gbr “Tigrovi” Zagreb održano je svečano obilježavanje 31. obljetnice teških borbi i stradavanja u Novom Varošu prilikom čega je otkrivena spomen-ploča poginulim pripadnicima 1.gbr “Tigrovi” na novogradiškom bojištu.

Komemoraciji su uz članove obitelji poginulih branitelja; izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, načelnik obavještajne Uprave Glavnog stožera OSRH brigadni general Mijo Validžić; izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni savjetnik ministra obrane Marija Banožića, general bojnik Željko Živanović; general pukovnik u miru Mladen Kruljac; brigadni general Ivan Obrovac; brigadni general u miru Mladen Mikolčević, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ brigadir u miru Branko Cindrić, župan BPŽ Danijel Marušić, ispred Grada Nova Gradiška natporučnik u miru Vlatko Greiner, načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić; izaslanik načelnika PU BPŽ Antuna Valića, zamjenik Ivica Kovačević; pripadnici 1. gbr “Tigrovi”; pripadnici  UVTGB “Kune” i 5. gbr “Sokolovi”; pripadnici 4. gbr “Pauci”; pripadnici 126. brigade iz Sinja, pripadnici 121. brigade-pukovnije HV-a Nova Gradiška, članovi 108. brigade ZNG RH, dragovoljci i veterani Domovinskog rata BPŽ.

Ispred domaćina prisutne je pozdravio predsjednik Udruge 3. gardijske brigade “Kune” Dražen Rossi i načelnik Velimir Paušić.

Uz obljetnicu stradavanja hrvatskih branitelja u Novom Varošu, obilježen je i Dan hrvatskih branitelja – Brodsko posavske županije, ispred BPŽ obratio se Danijel Marušić:

-“Čestitam vam ovaj veliki dan, kako je rekao velečasni u Sl. Brodu njihova imena upisana su u Božji dlan i u naša srca i dok god su u našim srcima živjet će, to je vječno kao što će živjeti i naša Domovina Hrvatska”.

Jedan od sudionika ratnih zbivanja na ovoj bojišnici u rujnu 1991. godine brigadni general u miru i Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

“Trideset i jednu godinu poslije otimamo od zaborava žrtve koje smo podnijeli kao narod. U našim srcima koji smo u to vrijeme bili ovdje, oni su prisutni svakoga dana. U Novom Varošu možete vidjeti koliko je žrtava Hrvatska podnijela, kolika je ovdje bila žestina neprijateljske agresije, ali i kolika je bila odlučnost hrvatskih branitelja kako bi zaustavila tu agresiju i obranili lijepu našu. Svaki od ovih dragih ljudi koji su život položili ostavio je iza sebe obvezu koja se prenosi na sve nas, oni su nam inspiracija i usmjerenje. U siječnje na njih ova spomen ploča koju i danas otkrivamo, kao i one koje smo ranije otkrili neka budu podsjetnik da se nikad ne zaboravi obrana uslijed veliko-srpske agresije, da se nikad ne zaboravi istina i neka ove spomen ploče budu podsjetnik koliko skupo je plaćena sloboda koju danas imamo i na istinu o tome da sloboda koju danas uživasmo nije darovana već je krvlju plaćena.”

Komentari
Prethodni članakGradska glazba Nova Gradiška obilježava 150 godina: Pomozite im u pripremanju knjige o njenoj povijesti
Sljedeći članakMirela Relković: Što nam se to događa?