U organizaciji UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška, i pod pokroviteljstvom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata BPŽ, Grada Nova Gradiška i Općine Stara Gradiška, a u okviru obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, jučer je svečano obilježena 30. obljetnica teških borbi i stradavanja hrvatskih branitelja u naselju Novi Varoš na novogradiškom ratištu.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Staroj Gradiški, te je održana komemoracija za sve poginule hrvatske branitelje koju je vodio umirovljni bojnik Marko Derežanin.

Počast poginulim braniteljima odali su djeca i obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja; izaslanik predjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH zamjenik načelnika glavnog stožera OS RH general pukovnik Siniša Jurković, izaslanik Vlade RH državni tajnik Darko Nekić, izaslanik ministra obrane brigadni general Ivan Raos, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, pročelnik za zdravstvo i hrvatske branitelje Branko Sabo, ispred Grada Nova Gradiška koordinator braniteljskih udruga natporučnik u miru Vlatko Greiner, načelnik Općine Stara Gradiška Velimir Paušić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici policije načelnik postaje granične policije Stara Gradiška Marin Marjanović.

Tih dana prisjetio se i predsjednik UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška, umirovljeni časnički namjesnik Dražen Rossi:

-“Na ovaj dan bile su teške borbe, jer je neprijatelj premostio Strug i u Novoj Varoši gdje smo mi bili stacionirani došlo je do teških borbi u kojima je poginulo puno dečki iz 1. gardijske iz policije i 121. Naša 3. gbr “Kune” je isto bila tu, ali srećom mi tada nismo imali gubitaka.”

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja BPŽ Staru Gradišku posjetio je i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić:

-“Danas je Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, hrvatski branitelji su dali svoje živote za obitelj, za domovinu, za Hrvatsku i u tom je njihova plemenitost i veličina. Oni su hrvatski vitezovi i heroji i našu djecu trebaju učiti što je Domovinski rat, kako je teško dobivena Hrvatska i štosu ti ljudi učinili za nas. Jedno veliko hvala svima vama,. a njima nek je laka Hrvatska zemlja.”

-“Prije 30 godina neprijateljska armada je krenula žestoko i htjela je porobiti Hrvatsku do kraj, međutim naišli su na hrvatskog vojnika i policajca koji su svojom hrabrošću i odanošću pokazali da se Hrvatska neće predati i da će se boriti do posljednjeg daha i kapa krvi. Bio je to prvi znak neprijatelju da neće ostvariti svoj naum, a znamo kako je to završilo 1995. godine”. – Rekao zamjenik načelnika glavnog stožera OS RH general pukovnik Siniša Jurković

365 „Tigrova“ dalo je život za Hrvatsku

Na ovom dijelu novogradiškog ratišta poginulo je 29 pripadnika 1.GBR “Tigrovi”, Kroz čitav Domovinski rat 1. gardijska brigada prednjači po ratnom putu, ali nažalost i po broju žrtava. 365 “Tigrova” dalo je život za Hrvatsku, šestorica se smatra nestalima, 1600 ih je ranjeno, od toga 27 je stopostotnih invalida, a više od 200 njih prošlo je srpske koncentracijske logore.

Bojište u Novom Varošu je bilo jedno od prvih gdje su “Tigrovi” pokazali neprijatelju da namjera okupacije Hrvatske neće proći tako kako su zamislili. Srušena je ideja “Velike Srbije”, bilo je velikih žrtava, nije bilo oružanja i opreme da ih se potpuno zaustavi, ali 1995. godine pripadnici 1. gardijske brigade sudjelovali su u “Bljesku”, vratili se na svoj pobjedonosni put i oslobodili svoju domovinu. U borbama na starogradiškom ratištu su sudjelovale i domaće snage, policija, Treća satnija 108. brigade te civilne postrojbe zapovjednika kriznog stožera Zdravka Sokića.

Komentari
Prethodni članakU naletu vlaka poginula 14-godišnjakinja
Sljedeći članakDanas u kinu film Iza rešetaka