U organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Brodsko – posavske županije, UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i Općine Stara gradiška, a u okviru obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, jučer je svečano obilježena 28. obljetnica teških borbi i stradavanja pripadnika 1. gardijske brigade “Tigrovi” u naselju Novi Varoš na novogradiškom ratištu.

Položeni su vijenci kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Staroj Gradiški, služena sveta misa u crkvi svetog Mihovila Arkanđela, a nakon svečanog mimohoda do zgrade Općine održana je komemoracija za sve poginule hrvatske branitelje u kino-dvorani, gdje branitelji i uzvanici prisjetili se tih ratnih dana 1991. godine.

Počast poginulim braniteljima odali su obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, te načelnika glavnog stožera OSRH zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, izaslanik ministra hrvatskih branitelja bivši načelnik glavnog stožera OSRH i prvi zapovjednik prve Gardijske brigade “Tigrovi” general zbora u miru Josip Lučić, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije na čelu s predsjednikom brigadirom Brankom Cindrićem, zapovjednik specijalne policije PU Brodsko posavske Stjepan Vuković, predsjednik odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata Novogradiškog kraja pukovnik u miru Adam Tomičić, ispred centra za pomoć hrvatskim braniteljima profesorica Ljiljana Lukačević, predsjednik UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška Dražen Rossi, ispred Brodsko-posavske županije zamjenik župana Damir Mirković, izaslanstvo Općine Stara gradiška na čelu s načelnikom Velimirom Paušićem, ispred Grada Nova Gradiška koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner, predstavnici 1. gardijske brigade “Tigrovi”, u ime načelnika PU Brodsko-posavske Mijo Kršić te načelnici PP Stara Gradiška i Okučani Miroslav Matić i Zrinko Kapetanić, pripadnici Treće gardijske brigade „Kune“ središnjica Osijek, ogranak Baranja, Đakovo, Nova Gradiška i Slavonski Brod, bivši pripadnici 5. GBR “Sokolovi” iz Nove Gradiške, pripadnici 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, članovi UDVDR Brodsko-posavske županije na čelu s Jozom Bungićem, saborski zastupnik Davor Vlaović.

Tih dana prisjetio se i predsjednik UVTGB “Kune” ogranak Nova Gradiška, umirovljeni časnički namjesnik Dražen Rossi:

-“Na ovaj dan bile su teške borbe, jer je neprijatelj premostio Strug i u Novoj Varoši gdje smo mi bili stacionirani došlo je do teških borbi u kojima je poginulo puno dečki iz 1. gardijske iz policije i 121. Naša 3. gbr “Kune” je isto bila tu, ali srećom mi tada nismo imali gubitaka.”

Svojom hrabrošću i ljubavi prema domovini ispunili su tisućljetni san i stvorili slobodnu i neovisnu Hrvatsku. U obrani RH poginulo je puno branitelja i imamo dužnost odati im počast naveo je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković:

-“U tim ranim 90-im ovi ljudi su tad čvrsto rekli ne velikosrpskoj agresiji. Ovo je bila jedna od strateških pozicija za RH. Tada su krenuli u tenisicama s lovačkim naoružanjem, a u samo nekoliko godina stvorili su uvjete, obranili i na kraju oslobodili Republiku Hrvatsku.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja BPŽ Staru gradišku posjetio je i zamjenik župana brodsko-posavske županije Damir Mirković:

-“Danas smo ovdje da izrazimo veliku zahvalnost obiteljima i roditeljima poginulih branitelja, ali i svim onim braniteljima koji su i danas s nama, a koji su sudjelovali i dali na “kocku” svoje živote za obranu lijepe naše.” – rekao je Mirković

365 „Tigrova“ dalo je život za Hrvatsku

Kroz čitav Domovinski rat 1. gardijska brigada prednjači po ratnom putu, ali nažalost i po broju žrtava. 365 “Tigrova” dalo je život za Hrvatsku, šestorica se smatra nestalima, 1600 ih je ranjeno, od toga 27 je stopostotnih invalida, a više od 200 njih prošlo je srpske koncetracijske logore.

Bojište u Novom Varošu je bilo jedno od prvih gdje su “Tigrovi” pokazali neprijatelju da namjera okupacije Hrvatske neće proći tako kako su zamislili. Srušena je ideja “Velike Srbije”, bilo je velikih žrtava, nije bilo oružanja i opreme da ih se potpuno zaustavi, ali 1995. godine pripadnici 1. gardijske brigade sudjelovali su u “Bljesku”, vratili se na svoj pobjedonosni put i oslobodili svoju domovinu. U borbama na starogradiškom ratištu su sudjelovale i domaće snage, policija, Treća satnija 108. brigade te civilne postrojbe zapovjednika kriznog stožera Zdravka Sokića.

Komentari
Prethodni članakVrbje: Upravljao neregistriranim traktorom s 3,21 promila alkohola…”Zaradio” 30 dana zatvora i kaznu od 12 tisuća kuna!
Sljedeći članakLoša vijest za vozače: Od ponoći skuplje gorivo!