Jučer je, u Cerničkoj Šagovini, obilježena 27. obljetnica jedne od najznačajnijih vojnih  akcija “Šagovina 91”. Zauzimanjem Mašićke Šagovine, agresoru je oduzet jedan od najpovoljnijih strateških položaja, koje je imao u brdskim dijelovima sjeverne novogradiške bojišnice, te su mu nanijeti veliki gubici.

Na žalost tada su živote za slobodu dali Slavko Matošević, Josip Marinović, Tomislav Špehar, Marijan Ruškan, Slavko Mihaljević, Tomislav Ruškan, Vlado Dubovski, Zdravko Romić, Darko Franić, Miroslav Krpan, Igor Vukas, Zlatko Krčmar i Jurica Bekić. 

Palim braniteljima ovom je prilikom odata počast polaganjem vijenaca, dok su učenici osnovne škole “Matija Gubec” iz Cernika i osnovne škole “Žitnjak” iz Zagreba pročitale svoje prigodne pjesme. Misa zadušnica za poginule branitelje održana je u crkvi Svetog Luke u Cerničkoj Šagovini.

U ime predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, vijenac je položio župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić, a u ime Ministarstva hrvatskih branitelja, vijenac je položio glavni tajnik ministarstva Domagoj Sivrić. 

Svoju počast odali su i zapovjednik 121 brigade Josip Mikšić, koordinator braniteljskih udruga Vlatko Grainer, Udruga hrvatskih branitelja domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, načelnik općine Cernik, Vitomir Žakić, Policijska uprava Brodsko-posavska na čelu s načelnikom policijske postaje Nova Gradiška, pripadnici 99. i 149. brigade iz Zagreba, Klub dragovoljaca i veterana Žitnjak-Petruševec i mjesni odbor Žitnjak-Petruševec, Udruga veterana i dragovoljaca Brodsko-posavske županije, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, Udruga veterana 3. gardijske brigade Kune-ogranak Nova Gradiška, pripadnici samostalne satnije 121. brigade Hrvatske vojske neposredni sudionici akcije “Šagovina 91”. 

-“Danas proslavljamo veliku ratnu pobjedu naših postrojbi koje su se borile na novogradiškom bojištu u akciji „Šagovina 91“. Ova akcija izvodila se u okviru operacije „Orkan 91“, koja je uspješno izvedena 19. prosinca 1991. godine. U tim borbama sudjelovale su postrojbe 121 i 108. br HV, 99 i 149. br HV iz Zagreba. Oslobađanjem ovog prostora otvorili smo širom vrata za ulazak u Okučane. Najteži poraz pretrpjeli su Šešeljevi dragovoljci koji su iz Srbije došli ubijati hrvate na rođenom pragu. Na njihovom stalnom udaru bili su mještani s. C. Šagovina, ali nakon izvedene akcije „Šagovina 91“, više se nisu mogli oporaviti.
Naše postrojbe nastavile su s oslobađanjem hrvatskih područja i sela Gornja Trnava i Širinci u kojima nas je zateklo potpisano primirje 3. siječnja 1992. godine, gdje smo morali zaustaviti sve borbene aktivnosti.

One su nastavljene tek nakon 4 godine, kada se nije moglo s agresorom dogovoriti mirno rješenje i u operaciji „Bljesak“, novogradiško područje i ostatak privremeno zaposjednute teritorije u Zapadnoj Slavoniji je potpuno oslobođeno.
Srbija je izgubila rat, ali se oni s tim nisu pomirili pa su izradili i MEMORANDUM 2 u kojem su sebi postavili ciljeve, da u miru ostvare sve ono što su izgubili u ratu. Zato dragi moji prijatelji moramo biti vrlo oprezni u svim našim budućim potezima i radnjama.

„Mi trebamo oprostiti ali nikad ne trebamo zaboraviti ono što smo doživjeli u ratu“
Kao ratni zapovjednik novogradiškog bojišta, svim braniteljima, koji su branili i oslobađali novogradiški kraj, zahvaljujem se na tomu i odajem vam priznanje.
Zahvalio bi se organizatoru ovog susreta Općini Cernik, MO CŠ i svima vama koji ste došli na 27. obljetnicu oslobađanja M.Šagovine.

Također svim hrvatskim braniteljima i našim građanima želim čestit Božić i sretnu novu 2019. godinu.” – kazao je Josip Mikšić u obraćanju prisutnima.  

Komentari