Jučer je obilježen Svjetski dan bolesnika, a utemeljio ga je 1992. godine papa Ivan Pavao II. kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.

Posebnim pismom datiranim 13. svibnja 1992. i naslovljenim na kardinala Fiorenza Angelinija, predstojnika Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika, a kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb.

Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetiše u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.

Ovom su prigodom, Hrvatska liga za borbu protiv raka ” Dr. Zorislav Slović”, Hrvatsko katolično društvo medicinskih sestara i tehničara, podružnica Nova Gradiška, Zajednica žena “Katarina Zrinski” gradske organizacije Hrvatske demokratske zajednice i Mladež, jučer su obišli pacijente u novogradiškoj bolnici, te specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac i uručili im simbolične darove.

Suradnja je ovo koja traje već niz godina i pokazala se kao vrlo uspješnom. Sudionici pacijentima i medicinskom osoblju daruju voće, a ovom akcijom žele senzibilizirati društvo za potrebe bolesnika.

Foto: Terezija Grgić

Komentari