Članovi novogradiške podružnice Hrvatske lige za borbu protiv raka “Dr Zorislav Slović” danas su se pridružili obilježavanju tradicionalne akcije, Sedmog hrvatskog dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice.

Simboličnim dijeljenjem mimoza i edukativnog materijala htjeli su podsjetiti građane na potrebu podizanja svijesti javnosti i edukacije o veličini ovog javnozdravstvenog problema od kojega obolijeva sve veći broj žena.

Rak vrata maternice jedinstvena je vrsta zloćudne bolesti, budući je poznatim i opće prihvaćenim mjerama prevencije kao što su organizirani programi probira i cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) moguće spriječiti nastanak i razvoj gotovo 95% slučajeva.
Prema epidemiološkim podatcima u Europi svake godine oboli 60.000 žena, a 30.000 i umre od raka vrata maternice. U našoj zemlji rak vrata maternice nalazi se na 10. mjestu ljestvice pojavnosti te na 9. mjestu ljestvice smrtnosti od raka u žena.
Prema posljednjim podatcima Registra za rak u Hrvatskoj je zabilježena 321 novooboljela žena u 2011. godini, u istoj godini od ove zloćudne bolesti umrlo je 111 žena. Iako Hrvatska bilježi niži broj novooboljelih žena od zemalja u regiji, nažalost smrtnost nam je, još uvijek dvostruko viša od one u razvijenim zemljama.
– Obilježavanje ovog tjedna i nacionalnog dana još je jedna prilika da se svi zajedno podsjetimo na brigu o zdravlju i potrebu odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, ističe predsjednica novogradiške Lige Terezija Grgić.

– Zaista smo zadovoljni odazivom građana, stoga nam je ovo samo poticaj za daljnji rad Lige, dodaje.

 

Komentari
Prethodni članakMinistar Jakovina posjetio Općinu Rešetari (photo)
Sljedeći članak‘Zovak i Aleksić oslobađaju se od optužbe’