Ujedinjeni narodi su 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. U svijetu više od milijardu ljudi ima neki oblik invaliditeta, što iznosi jedna osoba na svakih sedam. U Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom što je oko 12 % ukupnog stanovništva.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom. I u Novoj Gradiški je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. 

– “U organizaciji TISPOL-a Europske mreže prometne policije provodi se operativna akcija kojom želimo osvijestiti građane da ne parkiraju vozila na mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom. PP Nova Gradiška uključila se u provođenje akcije koja ima preventivni i represivni karakter, što znači da će policijski službenici sankcionirati vozače koji krše odredbe članka 82 zakona o sigurnosti prometa na cestama. Predviđena kazna za takav prekršaj je 700,00 kuna.” – rekao je Vjekoslav Lalić pomoćnik načelnika za sigurnost cestovnog prometa.

– ” Kao i diljem cijele Hrvatske i mi smo odlučili obilježiti ovaj dan izlaskom na teren. Želimo podići svijest svih nas i naših građana o problemu s kojim se susreću osobe s invaliditetom. Nastavljamo raditi s našim udrugama u koje uključujemo osobe s invaliditetom s našeg područja, drago mi je biti dio ovakvih akcija.” – izjavila je zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina. 

Osobe s invaliditetom su osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima. Stoga je važno „staviti se u cipele“ onih koji trajno ili povremeno trebaju našu pomoć kako bismo ih bolje razumjeli i shvatili nužnost prilagodbi osobama s invaliditetom, njihove karakteristike i specifičnosti funkcioniranja, kao i ograničenja koje su posljedice oštećenja i bolesti s jedne strane, ali i prepreka koje im suvremeno društvo postavlja s druge strane. Pružajući ruku, darujući osmjeh, malim stvarima – činimo svijet većim i boljim!

– “Svijest građana je nikakva, ja kao osoba s invaliditetom imam pravo proći besplatpno samo kad parkiram na mjesto predviđeno za osobe s invaliditetom, već sam par puta parkirao na drugo mjesto i dobio kaznu jer nisam platio kartu, a mjesta koja su predviđena za mene bila su popunjena. Svakodnevno se susrećemo s problemima pristupa određenim zgradama, prijelazima.” – rekao je Dražen.   

Komentari