Svake godine on se obilježava zadnje subote u mjesecu rujnu različitim aktivnostima.
Ove godine sadržajno je bio skromniji zbog poznate epidemiološke situacije. Ipak je druženje članova Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška upriličeno u Pansionu „AS“ gdje su imali priliku razgovarati o onome čime se bave u vrijeme korone, ali i međusobno doći do korisnih informacija vezanih uz svakodnevni život. I Športska udruga gluhih Nova Gradiška sudjelovala je u kuglačkom natjecanju na novogradiškoj kuglani „Exit“ gdje su bili gosti novogradiške Udruge udovica poginulih hrvatskih branitelja, djeca i članovi obitelji branitelja. Na taj način pridružili su se i obilježavanju Međunarodnoga dana gluhih osoba.

Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška broji 90 članova, a na druženje je pozvano onoliko koliko je i preporučeno epidemiološkim mjerama.

-Želimo upozoriti ne samo političare, već i sve građane lokalne zajednice da postojimo, da smo aktivni, upoznati ih tko smo, što smo, koje projekte provodimo, na koji smo način uključeni u društvenu zajednicu.

Ovakva druženja, kakvo je i ovo danas, omogućuje nam informirati se o problemima članova, ali i vidjeti na koji im način možemo pomoći. Ujedno tražimo i ideje za nove, pa iako ne možemo sve zadovoljiti, prioritet su nam želje i potrebe naših članova- istaknuo nam je, među ostalim, u razgovoru Josip Bošnjak, tajnik Udruge.

Zadnjih dana u Udrugu se obratilo i troje novih članova, a došli su raspitati se o svojim pravima. Ujedno su upoznati i s radom Udruge, tako da se nadaju kako će i oni postati dio ove iznimno aktivne zajednice, koja doista služi za primjer svima i po upornosti, ali i stjecanju novih znanja, vještina svojih članova. Marom vodstva Udruge prednjače i po provedenim i projektima koji su u realizaciji, a u sklopu kojih i zapošljavaju svoje članove omogućujući im kvalitetniji život. Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška surađuje i sa drugim Udrugama, ali i institucijama i ustanovama, a potporu u svakom trenutku im pruža Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška kroz usluge svojih stručnjaka i tretmane za osnaživanje. Ovaj tjedan kroz različite teme obilježavamo i Međunarodni tjedan gluhih i Međunarodni dan znakovnih jezika.

Komentari