S više prigodnih sadržaja žitelji Općine Rešetari danas proslavljaju Dan općine i 25. obljetnicu osnivanja općine. Nakon što su obišli radove na novoj vodospremi u Rešetarima, svečanost je nastavljena u spomen parku polaganjem vijenaca i odavanjem dužnog štovanja poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Svečanost je nastavljena svečanom sjednicom Općinskog vijeća Rešetara na kojoj su zaslužnim pojedincima i ustanovama dodijeljena javna priznanja za postignuća u gospodarskom i društvenom životu općine.

Sjednicu je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Rešetara Milka Perković:

-Vijeće kojem sam predsjednica, od dana konstituiranja pa do danas, održalo je šest radnih sjednica i odaziv vijećnika na svim sjednicama bio je gotovo stopostotan. Raspravljali smo i donijeli niz zaključaka i odluka u skladu sa zakonom potrebnih za pravilan i ozbiljan rad ove općine,  njen razvoj i napredak. Neke od odluka su možda i nepopularne, ali su nužne, a vrijeme će pokazati koliko su bile bitne za pravilno obavljanje djelatnosti,punjenje proračuna,svakodnevni život građana, a isto tako i za stvaranje zdravih temelja budućim generacijama. Bez obzira na našu različitu stranačku pripadnost,a tako i treba biti, odluke su donesene gotovo jednoglasno, a to govori da su zaista bile potrebne i razvojne i u njihovu donošenju u našim proimišljanjima uvijek je bio čovjek, odnosno stanovnik naše općine njegov život i ostanak na ovim prostorima.  Zato hvala mojim vijećnicima što su ozbiljno shvatili i prihvatili odgovornost i povjerenje koje su im mještani ove općine dali na prošlogodišnjim lokalnim izborima. Hvala i načelniku Općine gospodinu Zlatku Agi, njegovom zamjeniku  Željku Kolakoviću na dobroj i plodnoj suradnji za koju sam sigurna da će i ubuduće biti takva. Iskrene čestitke i zahvale upućujem dobitnicima javnih priznanja Općine Rešetari koje već tradicionalno dodjeljujemo jer ste svatko na svome području rada pridonijelii izgradnji općine,njenom razvitku te promicanju njenog ugleda. Poštovane mještanke i mještani Općine Rešetari čestitam vam Dan općine.Naša općina je vrijedna svih naših napora i truda – istaknula je Perković.

Zlatko Aga: Općina Rešetari među tri općine u Hrvatskoj koje su povukle najviše sredstava iz EU fondova

O sadašnjem gospodarskom i društvenom trenutku  Općine Rešetari potom je progovorio načelnik Zlatko Aga:

-Okupljeni danas, na 25. rođendan Općine Rešetari, nadahnuti tradicijom i ponosom što pripadamo ovoj Općini, u kratkoj četvrt stoljeća povijesti, imamo razloga za slavlje, jer ovogodišnji Dan općine slavimo u još ljepšoj, ugodnijoj i naprednijoj općini.

Ali, slavlje i ponos nameću, prije svega obveze, koje ova općinska uprava nastoji ostvariti, pa je upravo svečana sjednica prava prigoda da Vas podsjetim na proteklih 12 mjeseci u kojima aktualna vlast, kojoj sam načelnik, vodi općinu i da nabrojim barem dio onoga što je učinjeno, što činimo ili nismo učinili, služeći našim građanima kao i zaloga budućim vremenima.

Tu smo da izlazimo u susret potrebama naših mještana Rešetara, da rješavamo probleme, brinemo o razvoju i stanju naše Općine. Iza nas je ogroman broj sati, sjednica, sastanaka, dogovora, dopisa, mailova, putovanja, manifestacija, prepreka, uspjeha, kritika i pohvala, ali iza svega toga stoji upornost i strast u nastojanju da se naša Općina razvija i mijenja na bolje, što je zaista uspjeh, truda i odgovornosti  za boljom općinom.

Takav trud i odgovornost nedavno je obznanjen u državnim medijima da smo treća općina u RH po povlačenju novca uz EU. Ovako visoko rangirani daje nam obvezu i dalje ustrajati na istom putu.

 Želimo da naša općina diše punim plućima, da se probude svi njeni ljudski i materijalni potencijali, da se mobiliziraju svi njeni resursi i stave samo u jednu funkciju- funkciju razvoja gospodarstva i društvenog napretka, sve s jednim ciljem- stvoriti općinu ugodnog i sigurnog življenja, općinu 21.stoljeća, općina pozitivnih trendova u kojoj se ostaje i dolazi živjeti, nikako iz koje se odlazi.

Kako bi osigurali željeni društveno-gospodarski razvoj Općine istaknut ću nekoliko najvažnijih razvojnih projekata i programa koje smo započeli ili koji su već u bliskoj budućnosti pred nama. Općina Rešetari planirala je za ovu 2018. godinu do sada povijesno najveći općinski proračun 26,8 milijuna kuna,  općinsko vijeće isto je usvojilo. Hoćemo li ga realizirati, smatram sa smo na dobrom putu.

Izgradnja ukupne infrastrukture vodoopskrbe i vodoodvodnje cijele općine Rešetari i svih redom njenih naselja je svakako jedan od najvećih projekata. Započeli smo ga prije dvije godine koji unosi u ove prostore 130 milijuna kuna, čije je sufinanciranje minimalno nešto više od 1% za našu općinu, vrijedno gotovo 40 milijuna kuna ulaganja direktno u općinu Rešetari. Stavljanjem u punu funkciju infrastrukture ovih dana, naselja po naselje, zahvalni smo u ime naših mještana koji su dobili besplatne priključke na korištenje infrastrukture, te što će među prvima dosegnuti visoki standard življenja u našoj Slavoniji, uz ovakvo rješavanje ukupne infrastrukture svih sedam naselja,  siguran sam da smo jedina JLS-e koja je napravila ovakav projekt i ovakve povoljne uvjete dobila za ovo povijesno najveće ulaganje u 25 godina postojanja.

S ovoga se mjesta želimo javno zahvaliti svim našim mještanima na suradnji i provedbi ovoga EU projekta, veoma bitno za sadašnje vrijeme, ali možda bitnijem za buduća vremena i buduće generacije. S zadovoljstvom ovdje ističem zajednički rad i trud grada Nove Gradiške, općine Cernik i nas na skorom rješavanju izgradnje  pročistača otpadnih voda, kao i rješavanju cjelokupne vodoopskrbe skorim puštanjem u rad vodospremnika u Rešetarima, koji je kako ste se i sami uvjerili skoro gotov. Veliko hvala na svakoj potpori, prije svega Hrvatskim vodama i njenim djelatnicima što su nas pripremili za provedbu ovog projekta te podržali u svim teškim trenucima, kao i našem komunalnom poduzeću Vodovodu Zapadne Slavonije, njenim djelatnicima i voditelju EU projekta, a posebno novim direktorima koji odnedavno vode vodovod te im želimo puno motiva u radu.

Izgradnja infrastrukture i stvaranje boljih uvjeta za svoje sugrađane važan je dio programa sadašnje općinske vlasti. Tako smo uredili i asfaltirali u protekloj godini preko 8 km nerazvrstanih cesta, te smo započeli rekonstrukciju 3 km pješačkih staza koja je u tijeku, a na koji su građani čekali godinama. Naglasit ću da nam je Ministarstvo graditeljstva pomoglo realizaciju za nas ovog bitnog projekta.

Također, izvršena su uređenja groblja i grobnih prilaza mjesnim grobljima, kao i uređenje platoa ispred mrtvačnica u našim naseljima Rešetarima, Brđanima, Adžamovcima i Gunjavcima.

Za naglasiti je da je kroz financiranje Eu sredstvima i programu natječaja Agencije za ruralni razvoj i ministarstva poljoprivrede ovih dana je potpisan ugovor za izvođenje radova za uređenje ulice Sv. Valentina u Adžamovcima u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna koju ćemo urediti do kraja ljeta ove godine. No glavni cilj i težnja, ali i najzahtjevniji posao završili smo ovih dana.  To je cesta Drežnik-Bukovica u brdskom dijelu u dužini od 3,5 km koja će imati veliko značenje na ukupni razvoj općine, ali i turističko poljoprivredne planove u budućem periodu tih prostora. Vrijednost radova u dvije etape je veća od 1,8 milijuna kuna.

U proteklom vremenu dosta smo slušali priču o sanaciji zatvorene deponije u Rešetarima, koju smo u potpunosti završili i stavili pod nadzor. Prikupljena je sva dokumentacija koju smo bili u obvezi napraviti prema standardima financiranja EU, te smo započeli provoditi monitoring idućih 10 godina na objektu sanacije. Za naglasiti je da smo dobili sve pohvale za provedbu 20 milijuna kuna ovoga ekološko najbitnijeg projekta naše općine Rešetari, koji smo dobili u miraz još prije 25 godina podjelom imovine skupštine grada Nove Gradiške.

Svi ovi projekti ne bi se realizirali i provodili bez odlične suradnje općinskog vijeća i izvršne vlasti, kao i donošenja ne samo proračuna već i niza bitnih akata za rad Općine. Odluke Programa raspolaganja državnog poljoprivrednog zemljišta i Plana gospodarenja otpadom bile su najbitnije u planu donošenja zadnjih mjeseci, ali i drugi ne manje bitni.

U prošlom periodu uredili smo klupske prostorije NK Budućnosti iz Rešetara i započeli izgradnju novog  pomoćnog nogometnog igrališta koji ćemo uskoro privesti kraju i započeti koristiti. Ulaganjima u spomenute projekte i samostalnim ulaganjima općinskim financijskim sredstvima u iznosu od 800 tisuća kuna, stvaramo nove uvijete za razvoj i buđenje nogometa u našem kraju. Stvaranjem kvalitetnijih uvjeta za bavljenje sportom  naših najmlađih sugrađana, želimo stvoriti sigurno društvo, koji je osnov za ostanak življenja kao i opstanak svih koji žele živjeti u našoj općini Rešetari. Iako vremena nisu laka, za naše sportske klubove povećali smo sredstva koja ćemo u ovoj godini još bolje rasporediti i omogućiti bolji i kvalitetniji rad. Uredit ćemo terene na koje smo nedavno postavili rasvjetu za noćno korištenje i uživanje u sportu jer želja nam je da se mladi bave što više sportom i rekreacijom, te budemo pokretljiva zajednica prepoznata po sportskim rezultatima.

Pripremili smo dokumentaciju i građevinsku dozvolu za izgradnju zgrade novog dječjeg vrtića, te se očekuje skoro apliciranje projekta za financiranje kroz EU fondove. Ovaj kapitalni objekt je od iznimne važnosti za rad našeg vrtića i boljih uvjeta skrbi za najmlađe. Također, u tijeku je i apliciranje projekta reciklažnog dvorišta u Rešetarima prema financiranju iz EU fondova uz prisustvo Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, te očekujemo do kraja ljeta provedbu aktivnosti po istom.

U proteklom vremenu uredili smo mjesne društvene domove, te ih opremamo svake godine za što zahtjevniju upotrebu svih naših mještana, koji su sve više u upotrebi mještana, a sve manje za društvena događanja, što moramo promijeniti.

Za naglasiti je da nikada više nego u proteklih nekoliko mjeseci nismo ulagali u uređenje kanalske mreže i poljskih putova, a nadasve uređenja javnih površina i uređenosti naselja jer želja nam je da budemo najuređenija općina, a posebno ekološki čista i poželjna za život njenih mještana, ali i onih koji će se zaljubiti u naša sela te ostati s nama i živjeti na ovim prostorima.

S radošću mogu reći da je period iza nas bio najbrojniji u pripremi i izradi novih projekata, posebno  u izradi projekata energetske obnove Osnovne škole u Rešetarima s osnivačem škole BPŽ-om, kao i izradu projektiranja dogradnje i adaptacije postojećeg prostora škole, te uključenosti u provedbu energetske obnove iste, koja kreće ovih dana i ukupnih ulaganja od 10 milijuna kuna u ova dva projekta uskoro. Veliko hvala našem županu, županiji na provedbi obnove i boljim uvjetima školstva na našim prostorima.

Projektiranje već spomenutih objekata i provođenje svih aktivnosti do željenih dozvola, a potom  i same izgradnje, naglašavam i projektiranje dogradnje zgrade općine, cesta, dva mosta, kružnog toka, infrastrukture u poduzetničkoj zoni, vatrogasnih objekata i ovoga doma u Rešetarima, te kružnog toka i obilaznice državne ceste, a posebno skoroj izradi projekta akumulacije jezera uz Rešetaricu s šetnicom, kao i spajanje vodotokova Šumetlice  i Rešetarice, koja bi donijela novu dimenziju izgleda i života na ovim prostorima.

Poseban projekt znanja i učenja za sve u malom uredu Općine Rešetari bio je projekt EU Twinning IPA 2012 „Jačanje integriteta javne uprave“ koji je upravo završio i kojeg smo uspješno proveli s Ministarstvom uprave i drugim akterima ovog projekta, što nas čini jačom i boljom upravom. Posebno pratimo natječaje i koristimo svaku mogućnost prijave na iste, kako bi što više sredstava povukli iz fondova EU. Na taj način imamo veće mogućnosti ulaganja u društveni standard i socijalu, i to je još jedna stvar po kojoj smo jedinstveni. Mi, kao općinska vlast, nastojimo graditi socijalno osjetljivu općinu u kojoj je razvoj općine, ali istovremeno i svaki problem ili teškoća naših sugrađana naša zajednička brigaNaši najstariji sugrađani, koji su zaslužni za sve dobro koje danas uživamo, zaslužuju da ih s radošću stavimo u najpotrebitije. Stoga smo ovih dana potpisali ugovor i provedbu EU projekta „ZAŽELI“ pod nazivom „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno“ s Ministarstvom rada u kojem će na usluzi starijima biti 30 žena nakon što počnemo s aktivnostima pripreme za provedbu projekta uskoro. Vrijednost projekta je gotov 5 milijuna kuna.

Naravno da vodimo računa i o mladima. Partneri smo DND naše općine na provedbi ljetnog i zimskog kampa, provodimo niz projekata za djecu, a posebno pomažemo provedbu EU projekata osnovne škole i suradnju s školama van Hrvatske tj. prijavljenih škola u projekt partnerstva s školama drugih regija koji se financiraju kroz fondove EU.

Poseban naglasak uvijek stavljamo na naš vrtić u Rešetarima u kojem vodimo brigu za 50 djece u redovnom  radu i 50 djece u predškolskim aktivnostima prije polaska u prvi razred škole, i dakako moram se zahvaliti ravnateljici, odgajateljicama i upravnom vijeću na suradnji te ih pozvati na daljnji zajednički trud u razvoju vrtića i vrtićkog života naše općine.

Posebnu brigu vodimo o zdravlju naših sugrađana, pa smo suradnju s Županijskim domom zdravlja i našim doktorima i stomatolozima digli na visoku razinu, a pogotovo uz pomoć i rad naše ljekarne u Rešetarima i njenih vlasnika Mirjane i Branka Zubovića, kojima veliko hvala na svekolikoj suradnji i ulaganja u naše, a sada i njihove Rešetare. Posebno im hvala na njihovoj velikoj humanosti u svekolikoj pažnji i potrebi pomoći pojedinaca ili ustanova na širem prostoru novogradiškog kraja. Kao općinska vlast, različitim aktivnostima nastojimo stvoriti uvjete za povećanje zaposlenosti na području općine. Kroz programe javnih radova godišnje zaposlimo 30 ljudi, a uz program ZAŽELI uskoro će bit zaposleno i 30 žena, što će smanjiti nezaposlenost za 60 ljudi. Što može čovjeka bolje usrećiti od posla i plaće, to je neprocjenjivo. Dakako uz sve gospodarske subjekte koji nas razvijaju gospodarski, izdvojit ću našu Kožaru „Psunj“ i obitelj Ljubić kao vlasnike koji zapošljavaju više od 130 radnika te svojim trudom gospodarski oplemenjuju općinu Rešetari. Hvala Vam što ste s nama – istaknuo je, između ostalog, načelnik Zlatko Aga.

Dodijeljena općinska priznanja i nagrade

Obilježavanju Dana općine Rešetari bili su nazočni i brojni gosti i uzvanici: pomoćnik ministra uprave RH Mladen Nakić, savjetnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja RH Pavo Šašlin, saborski zastupnik Davor Vlaović, župan Danijel Marušić, zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić i savjetnik za branitelje Vlatko Greiner, načelnici Općina Cernik i Staro Petrovo Selo Vitomir Žakić i Nikola Denis, voditelj vodno gospodarskog odjela za Donju i Srednju Savu Davorin Piha, načelnici prijateljskih općina Kanfanar Sandro Jurman i zamjenik načelnika Zoran Černja, predsjednik Općinskog vijeća Općine Marina Davor Radić i savjetnik za financije Božo Jerković, predstavnici Policijske uprave brodsko posavske na čelu s načelnikom Antunom Valićem, predstavnici Hrvatske matice iseljenika te brojni predstavnici ustanova i institucija.

Zahvalnicu Općine Rešetari dobio je Andrija Čakarić.

Plakete Općine Rešetari dobili su Marija Mlađen, Nogometni klub „Budućnost“ Rešetari, dr. Vesna Mesić, Ministarstvo uprave Republike Hrvatske.

Grb Općine Rešetari dobili su: prof. dr. sc. Davorin Đanić, i tvrtka „Hrvatske vode“.

Povelje povodom 25 godina osnivanja Općine Rešetari dobili su Dušan Batalo, Dubravka Blažević, Ivica Klepić, prvi načelnik Općine Rešetari Alojz Kovačević, Mirjana Zubović, Hrvatska matica iseljenika i Brodsko posavska županija.

Foto: Tamara Magdić

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakUlaganje u znanje najbolja je moguća investicija
Sljedeći članakU tijeku Treći vatrogasni kup DVD-a Ljupina