U organizaciji Udruge veterana 3. GBR HV “Kune” Nova Gradiška, a na 31. obljetnicu osnutka novogradiških Sokolova, svečano je obilježen Dan 4. pješačke bojne 5. gardijske brigade „Sokolovi”.

Kod spomen-ploče poginulih pripadnika ratne novogradiške 4. pješačke bojne 5. gardijske brigade “Sokolovi” zapaljene su svijeće, položen vijenac te uz molitvu odana počast svim hrvatskim braniteljima, a posebno 28-orici poginulih pripadnika ratne novogradiške 4. pješačke bojne 5. gardijske brigade “Sokolovi”.

Po zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora Janka Bobetka, od 24. veljače 1993. godine odobrava se zapovjedniku 5. GBR, tada brigadiru Ivanu Kapularu da se ustroji 4. pješačka bojna 5. GBR “Sokolovi” sa sjedištem u Novoj Gradiški.

Komemoraciju je vodio bojnik u miru Marko Derežanin:

-“4. pješačka bojna 5. GBR je nastala na osnovu naše novogradiške satnije koja je počela sa svojim ustrojem iz sastava MUP-a RH odnosno iz PP Nova Gradiška 12. 6. 1991. godine kada je ustrojena na Goricama. Naš ratni put poznat je svima, braneći istočnu Slavoniju, braneći zapadnu Slavoniju, ali i braneći hrvatski narod u području Bosanske Posavine. Zbog administrativnih stvari koje su se događale na ovom području s 1. 1. 1993. naša postrojba prelazi u sastav 5. gbr. Na osnovu što smo pokazali kroz ratna događanja 91. i 92. godine uočeno je da bi 5. gbr dobro došla još jedna pješačka bojna, stoga je ustrojena 4. pješačka bojna 5. gbr, a prvi zapovjednik bio je tada bojnik Mladen Mikolčević, a danas brigadni general u miru, dok je njegov zamjenik bio tada bojnik Marin Pišonić, a danas pukovnik u miru. ”

 

Komentari
Prethodni članakElektrotehnička i ekonomska škola: Edukacijom do bolje inkluzije djece s invaliditetom
Sljedeći članakProKnjižiMe by Mirela Relković: Novi trendovi