Hrvatska uskoro obilježava 25. obljetnicu vojno-redarstvene akcije “Bljesak”. Jedna od najznačajnijih pobjeda u Domovinskom ratu bit će obilježena u novim okolnostima.

-“U znak trajne zahvale našim hrvatskim braniteljima, poglavito našim poginulima hrvatskim braniteljima, dostojanstveno, ali primjereno okolnostima u kojima živimo obilježit ćemo 25. obljetnicu VRO-a Bljesak himnom koja će biti izvođena u Okučanima – državni vrh i delegacija hrvatskih branitelja položit će vijenac, zapaliti svijeću – čitanjem imena naših poginulih iz Okučana, molitvom iz Okučana. Središnji dio programa odvijat će se na HRT-u, gdje će gostovati veliki broj sudionika i ratnih zapovjednika operacije Bljesak i na taj način prisjetiti se svih onih detalja vezanih za provedbu operacije Bljesak, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ukratko, 25. obljetnica VRO „Bljesak“ će biti obilježena sukladno situaciji oko koronapandemije.

Prvog svibnja u Parku Hrvatskih vitezova kod spomen obilježja „Kristalne kocke vedrine“ će vijence položiti, zapaliti svijeće i odati počast poginulim braniteljima u ovoj blistavoj pobjedi HV i oslobađanju zapadne Slavonije predstavnik roditelja poginulih branitelja, ratni zapovjednik operacije, te predstavnici državnog vrha i načelnik Općine Okučani. Ukupno pet osoba. 

Obiteljima poginulih branitelja u VRO „Bljesak„ će biti upućena pisma sjećanja  i zahvale za njihovu žrtvu u obrani Domovine i oslobađanju zapadne Slavonije. Dostojanstveno i primjereno situaciji u kojoj se nalazimo.

U prigodnom obraćanju predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je: – Uskoro će dvadeset i pet godina kako je Hrvatska izvela svoju prvu veliku oslobađajuću akciju i prekinula svoju četverogodišnju agoniju rascijepanosti i podijeljenosti u teritorijalnom smislu, nemogućnosti normalnog funkcioniranja.

Dodao je da je ta operacija, oslonjena isključivo na vlastite snage, izvedena besprijekorno u vojno-operativnom i izvedbenom smislu, kao i u smislu poštivanja svih onih potrebnih i dobrih normi međunarodnog prava.

– To je bila po svemu vrhunska vojnička i policijska operacija, naglasio je, prenosi HRT

– “25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak obilježit ćemo dostojanstveno i u skladu s preporukama, a građane pozivam da u obilježavanju sudjeluju u svojim domovima, praćenjem televizijskog prijenosa, molitvom za poginule branitelje i isticanjem hrvatskoga stijega”, stoji u objavi Vlade.

Izvor: direktno.hr

Komentari
Prethodni članakPoznati detalji prometne nesreće u Cerniku
Sljedeći članakDavor: Provalili u kiosk, a potom vrijeđali policijske službenike