Deset dugih godina prolazi otkako je u blizini Nove Gradiške u tragičnoj prometnoj nesreći datuma 16. listopada ugašen život makedonskog glazbenog idola Toše Proeskog. U znak sjećanja na njega, čovjeka koji je spojio Hrvatsku i Makedoniju ove dvije države brojnim prigodnim događanjima odaju počast balkanskom slavuju.

-“Toše je sinonim za ljubav, on je sve nas povezao. U ovih deset godina upoznali smo se svi oni koji se možda nikada ne bi upoznali. Listopad je mjesec koji nam, posebno teško pada. Počinje od 5. listopada, datuma njegovog posljednjeg koncerta u životu i od tog datuma brojimo svaki dan do 16. I na današnji dan prije deset godina Toše je bio živ. I onda kad dođe taj 16. listopad dođe i ogromna tuga. No, ono što nas tješi je što smo bliski, što širimo i dijelimo ljubav, lik i djelo Toše Proeskog i ono što nam je ostavio iza sebe, a to je jedna velika humanost, talent, veliko srce i rodoljublje. Sretni smo što mi u Hrvatskoj pokazali kako trajno čuvamo uspomenu na njega i kako nas je to zbližilo s Makedonijom. ” -izjavila je Stela Prislan Fujs iz Fan kluba Toše Proeskog

Novogradiščani svoje štovanje Toši Proeskom pokazuju i u svom gradu i u Makedoniji. I ove godine u organizaciji Grada Nove Gradiške, Turističke zajednice Grada Nove Gradiške, te u suradnji s Rukometnim veteranima Nove Gradiške održava se deseti po redu “Memorijal Toše Proeski”.

Tradicionalno su položeni vijenci ispred spomenika Toši Proeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška od strane Ivane Trupina u ime Grada, izaslanika grada Zagreba, makedonskih maratonaca, te obožavatelja tragično preminulog pjevača anđeoskog glasa.

Nakon polaganja vijenaca točno u17 sati deset maratonaca, kao simbol 10. obljetnice pogibije balkanskog slavuja, započelo je trčati memorijalni maraton Nova Gradiška- Kruševo. Dug put je ispred maratonaca iz Makedonije, pretrčat će 900 km dugu relaciju od mjesta novogradiškog nogometnog stadiona s kojeg je prevezeno tijelo pokojnog pjevača do njegovog posljednjeg počivališta Gumnje na koji pristižu u ponedjeljak u podne. 

-“Toše je bio zvijezda na zemlji, sada je zvijezda na nebu”- poručio je maratonac Naom Kapričevski netom prije početka maratona

Istovremeno Novogradiščani sudjeluju i na memorijalnom rukometnom turniru koji je posvećen Toši Proeskom. Naime Od 12. do 15. listopada u Star Dojranu u Republici Makedoniji održava se Drugi turnir rukometnih veterana “Toše Proeski”, na kome sudjeluju novogradiški rukometni veterani i veteranke uz još osam ekipa s prostora naše regije. S novogradiškim rukometnim veteranima je i delegacija Grada Nova Gradiška na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakDobre stvari se počnu događati kada se udaljimo od negativnih ljudi!
Sljedeći članakNovi dnevni kutak u Osnovnoj školi “Ivana Gorana Kovačića” u Starom Petrovom Selu