Od 22. do 28. siječnja 2024. obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice. Cilj je podsjetiti da damo prioritet zdravlju i edukaciji o prevenciji raka vrata maternice i poduzimamo korake za smanjenje rizika od ovog raka. – stoji u objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema njihovim podacima, u Hrvatskoj se posljednjih desetak godina biliježi 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovaj se javlja u nešto mlađoj dobi – prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj je umrlo 109 žena (stopa 5,5/100 000), od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina.

Rak vrata maternice je bolest koja se u velikoj mjeri može spriječiti. Njegova lokacija pruža mogućnost otkrivanja predstadija raka ili rane dijagnoze raka preventivnim ginekološkim pregledima, a cijepljenjem protiv Humanog papiloma virusa (HPV) sprječavanje nastanka infekcije koja je glavni uzročnik njegovog nastanka, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama. Međutim, pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje su vrlo visoki – ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena. Prema procjenama Europske komisije za 2022. godinu, u usporedbi s zemljama članicama EU, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu po incidenciji te 12. mjestu po smrtnosti od raka vrata maternice (usporedba dobno standardiziranih stopa – ASR).

Plan prevencije raka vrata maternice u Hrvatskoj

Cijepljenje protiv HPV-a

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a, kao i u većini zemalja svijeta, uključujući sve zemlje EU, dostupno već 18 godina (od 2006.), a od školske godine 2015./2016. je dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja.  Cijepljenje protiv HPV-a je dostupno kao dio Nacionalnog programa cijepljenja za svu djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti svi od 9 do 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola, pa je važno cijepljenje i djevojčica i dječaka. Prema posljednjim podacima Službe za školsku medicinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) udio osnovnoškolske djece rođene 2008. godine s najmanje jednom primljenom dozom cjepiva protiv HPV-a bio je 51,1% za učenice i 34,3% za učenike (djeca s predominantno završenim osmim razredom u školskoj godini 2022./2023.). Iako nisu postignuti internacionalni ciljevi postotka cijepljenih, vidljiv je pozitivan trend povećanja postotka cijepljene djece i mladih od početka primjene u sklopu Nacionalnog programa cijepljenja.

Preventivni ginekološki pregledi

Iako sprečava preko 80% dugotrajnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito provoditi ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test). U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) u RH je 78% žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (Papa test) u posljednje 3 godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo uklanjanje vrlo uspješno i bez trajnih posljedica. Osim Papa testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje, koje se provodi na sličan način. Bris vrata maternice i rodnice analizira se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.

S obzirom da organizirani probir daje bolje rezultate u prevenciji nego oportunistički, Nacionalni program (NP) ranog otkrivanja raka vrata maternice (RVM), uveden je u Hrvatskoj 2012. godine kao treći NP probira raka u odrasloj populaciji. Trenutno je u tijeku provedba prve faze reorganiziranog Nacionalnog programa odnosno pilot projekta u Virovitičko podravskoj županiji kako bi se temeljem podataka praćenja i iskustava iz pilot projekta mogao izraditi protokol za provedbu na nacionalnoj razini. U pilot projektu se uz Papa test za žene u dobi od 20 do 29 godina, koristi test na HPV kao primarni test probira za žene u dobi od 30 do 64 godine.  Prema preliminarnim rezultatima pilot projekta, u razdoblju od 06. travnja 2023 do 31. prosinca 2023. testirano je oko 800 žena, te je utvrđeno oko 10% pozitivnih nalaza odnosno 10 % nalaza s abnormalnim stanicama.

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj bilježimo trend pada pojavnosti raka vrata maternice, dok je mortalitet stabilan. No i dalje se rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena, te je njegova prevencija i liječenje jedan od javnozdravstvenih prioriteta. Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni ginekološki pregledi siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om. Uključimo se svi u podizanje svijesti i edukaciju o zaštiti od raka vrata maternice i bolesti povezanih s HPV-om. – stoji u objavi HZJZ-a.

Komentari
Prethodni članakI protekli tjedan utvrđeni prometni prekršaji: U Novoj Gradiški vozio s 2,46 promila
Sljedeći članakKino Ng prikazuje: Lassie 2 – Nova pustolovina