U četvrtak 14. i petak 15. kolovoza proslavlja se Dan Općine Vrbje. Upriličeno je polaganje vijenaca kod spomenika hrvatskih branitelja, a potom je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Bila je to prigoda da se načelnik Igor Jurišić osvrne na rad u proteklih godinu dana. Trenutno nema velikih projekata na području Općine, ali načelnik ističe kao najvažnija ulaganja izgradnju Društvenog doma financiranu od strane Ministarstva regionalnog razvoja, te ulaganje Hrvatskog telekoma u visini od milijun i pol kuna za uvođenje optičkog kabela između dva naselja zbog brzog interneta. Usprkos potvrdama glavnih projekata i prolasku na natječajima imaju skromna proračunska sredstva i teško je sve to pratiti, ali ipak marljivo rade i svake godine se ulaže u Općinu Vrbje. 

Nažalost niti ovu općinu nisu zaobišle svibanjske poplave kada je vodostaj rijeke Save bio dosta visok, ali niti najnovije poplave, no brzom reakcijom službi s područja Općine kao i samih mještana nisu imali većih problema. 

Načelnik kaže kako bi bilo puno lakše da su imali izgrađenu vodovodnu mrežu, ali i to će se uskoro riješiti. 

“Naš distributer je Regionalni vodovod Davor koji cijelo vrijeme ima pitku i ispravnu vodu, tako da tu nemamo problema. Imamo spreman projekt zahvaljujući Hrvatskim vodama. Projektiranje je koštalo više od 200 tisuća kuna što je za Općinu Vrbje bila velika svota. Nakon dobivanja glavnog projekta očekujemo ulazak u sufinanciranje Hrvatskih voda. Kada će se to dogoditi, još uvijek nemamo informaciju, ali mi smo spremni i imamo veliku potrebu za igradnjom vodovodne mreže u naseljima Mačkovac, Savski Bok i Visoka Greda i time bi 100% pokrili cijelu Općinu s vodovodnom mrežom”, kaže Jurišić.

Na svečanoj sjednici nazočni su bili i brojni gosti, predstavnici Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem koji je čestitao svim mještanima Dan Općine i naglasio kako se Općina Vrbje odlično snalazi, bez obzira na skromna proračunska sredstva. 

Bila je tu i EU parlamentarka i HSS-ovka Marijana Petir koja kaže da i Općina Vrbje među ostalim svjedoči da je jako važno imati svoju lokalnu samoupravu i lokalnu vlast, jer ti ljudi najiše razumiju što njihovim mještanima treba.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i priznanja pojedincima, društvima i institucijama, a upriličen je i kratki kulturni program KUD-a “Vrbje”.

Danas se nastavlja proslava Dana Općine Vrbje. KUD “Vrbje” organizira tradicionalnu smotru folklora. Od 16 sati mjestom će prodefilirati svečane konjske zaprege, a nakon toga uslijedit će kulturno-umjetnički program gdje će se predstaviti uz domaćine i društva iz Oriovca, Siča, Podcrkavlja i Donje Kupčine. Dan župe Vrbje proslavlja se na Rokovo kada će biti služena sveta misa na otvorenom i to u ulici sv. Roka.

Autor: Nikola Knežević/photo: Andrej Smolić

 

Komentari
Prethodni članakBlagdan je Velike Gospe
Sljedeći članakVelika posjećenost Fresh Air partya u Novoj Gradiški! (photo)