Održana je sjednica Stožera Civilne zaštite BPŽ zbog snažnog olujnog nevremena koje je pogodilo Brodsko-posavsku županiju.

Na sjednici su doneseni sljedeći zaključci:

– sve žurne službe su na terenima i postupaju prema hitnosti i prioritetima

– preporuča se da sve općine i gradovi sazovu svoje Stožere CZ, kako bi pristupili što žurnije sustavnom rješavanju situacije na terenu unutar svojih općina i gradova te se preporuča da Stožeri odrede osobe kojima će se prijavljivati štete po prioritetima

– građani ne bi trebali sami sanirati štete koje mogu prouzrokovati po život opasne situacije te za iste nisu kompetentni

– preporuča se da svi načelnici i gradonačelnici u svojim sredinama aktiviraju trgovačke radnje i centre koji posjeduju nužno potreban materijal radi sanacije nastale štete

– ukoliko je došlo do prekida električnom energijom, građani izvješćuju lokalni Stožer CZ, a stožer je dužan sastaviti popis lokacija na kojima je potrebna intervencija te takav popis dostavljaju osobama zaduženim od strane HEP-a

Prema izjava nadležnih službi Vodovod Slavonski Brod i Vodovod Zapadna Slavonija, voda iz javnih vodoopskrbnih sustava je ispravna za piće.

Preporuka je da ljudi koji koriste vodu iz privatnih zdenaca, vodu prokuhaju prije same upotrebe, a ako je zamućena i tada da se koristi drugi način opskrbe.

Djelatnici HEP-a aktivirali su sve raspoložive resurse kako bi sanirali štete od olujnog nevremena. 15 timova/jedinica HEP-a je na terenu. Prvo se otklanjaju kvarovi dijela visoko naponske mreže, a potom nisko naponske mreže.

U  olujnom nevremenu u opću bolnicu “Dr. Josip Benčević” do 21 sat zaprimljene su 32 osobe od čega su 2 teže ozlijeđene i hospitalizirane, dok su u bolnicu u Novoj Gradiški zaprimljene 23 osobe, a jedna je hospitalizirana. Nažalost, jedna osoba je smrtno stradala na području Brodsko-posavske županije. Ovim putem, obitelji, rodbini i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.

U Brodsko-posavskoj županiji bilježimo 65 tehničkih intervencija na kojima je kumulativno sudjelovalo oko 195 vatrogasaca sa 72 vatrogasnih vozila.

Načelnik Stožera Civilne zaštite grada Nove Gradiške – Marko Ćosić

  • Mole se građani da štetni događaj nastao uslijed nevremena prijave preko obrasca  te dostave na e-mail: [email protected] ili štetni događaj prijave komunalnom redaru (kontakt: Igor Marić 091/6212693 ili Manuela Stipetić 091/5308883).
  • Ukoliko postoje srušena stabla ili prijeti opasnost od urušavanja dijelova građevinskog objekata molim isto prijaviti načelniku stožera civilne zaštite Marku Ćosiću na broj 091/3620126 ili e-mailom: [email protected]
  • Građevinski otpad (šutu) građani mogu bez naknade odvesti u reciklažno dvorište, a ukoliko nemaju mogućnost dovoza istog molimo isto odložiti na pristupačno mjesto ispred građevinskog objekta kako bi nadležne službe preuzele građevinski otpad.
  • U slučaju potrebe za isušivačima molimo kontaktirati Gradsko društvo Crvenog križa Nova Gradiška (kontakt: Dario Pauković 091/4060300 ili načelnika stožera (kontakt: Marko Ćosić 091/3620126)
  • Mole se građani da ne poduzimaju radnje koje mogu prouzrokovati po život opasne situacije jer za isto nisu kompetentni (penjanje po krovovima, samoinicijativno rušenje stabala i sl.).

Molimo sve građane za strpljenje i napominjemo kako su sve žurne službe na terenu i rade na otklanjanju nastale štete sukladno postavljenim prioritetima od sstrane stručnih i hitnih službi. 

Naglašavamo da svi građani nastalu štetu prijavljuju svojim lokalnim stožerima civilne zaštite kako ne bi opteretitli komunikacijski sustav žurnih službi.

 

Olujno nevrijeme napravilo velike štete na gradskoj školi “Ljudevita Gaja”

Komentari
Prethodni članakObavijesti iz Općina vezane uz sanaciju štete nakon olujnog nevremena
Sljedeći članakSutra u Gradskom parku uživajte uz koncert Neno Resnik Banda